Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
16.48

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NKBM Apollo Samo Lozej

Torek, 30. 6. 2015, 16.48

3 leta, 7 mesecev

V štajerski prestolnici od zdaj ameriška banka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na seji nadzornega sveta SDH so podprli prodajo delnic NKBM skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj.

Po seji nadzornega sveta SDH je njegov predsednik Samo Lozej dejal, da je nadzorni svet predlog podprl z večino glasov. "Postopki so trajali dolgo, cena je še v okviru sprejemljivega, ni optimalna, a v danih razmerah in ob projekcijah mislim, da je to dobra odločitev."

Dodal je, da so NKBM prodali za 25 evrov za delnico, kar pomeni 250 milijonov evrov. O drugih podrobnostih posla z ameriškim skladom ni želel govoriti, tudi o tem ne, ali je kupcem uspelo izpogajati kakršna jamstva.

Kaj lahko zniža kupnino? Po novinarski konferenci kupcev, prodajalcev in NKBM je jasno, da bo v skladu s prodajno pogodbo ob določenih pogojih končna kupnina pravzaprav nižja. Tako bo država pokrila okrog 60 milijonov evrov za morebitne odškodnine izbrisanim imetnikom podrejenih obveznic, če bi ti uspeli s pritožbo na ustavnem sodišču. Vložili so jo zaradi izbrisa ob dokapitalizaciji mariborske banke leta 2013.

Možen zaplet je tudi razlastitev malih delničarjev ob omenjeni dokapitalizaciji, ki pravico prav tako iščejo na ustavnem sodišču. Če bi jim delnice ustavni sodniki vrnili, bi prišlo do ponovnih pogajanj z Apollom in NKBM. Kupca in država pa si bosta razdelila morebitne stroške zaradi pregledov finančne uprave in težav hčerinskih družb, kot je KBM banka v Srbiji. Teh stroškov je za več deset milijonov evrov.

Član uprave SDH Matej Runjak je poudaril, da bo ob izpolnitvi vseh odloženih pogojev država prejela celoto kupnino: "Transakcija naj bi se zaključila v roku nekaj mesecev, to je odvisno od pridobitve vseh dovoljenj."

Apollo bo 80-odstotni lastnik, EBRD pa 20-odstotni Kupca, prodajalec in NKM so sicer s poslom zadovoljni. "V konkurenčnem prodajnem postopku so bili za najboljšega ponudnika za nakup NKBM izbrani z Apollom povezani skladi v partnerstvu z EBRD," so sporočili iz SDH.

Podpis pogodbe je pomemben korak pri strateškem prizadevanju SDH, da uspešno izpelje privatizacijske postopke s pridobitvijo odgovornih in izkušenih investitorjev, dodajajo. "Določeni, z Apollom povezani skladi bodo pridobili 80 odstotkov NKBM, medtem ko bo EBRD pripadalo preostalih 20 odstotkov."

Kupca načrtujeta, da bo NKBM postala močna in na trgu vodilna banka, ki bo ohranila svojo osredotočenost na stranke kot svojo prvo in najpomembnejšo ter prednostno nalogo, so prepričani v SDH: "Tako Apollo kot EBRD sta v celoti zavezana k investiranju v nadaljnjo rast in razvoj banke in k izboljšanju njene operativne učinkovitosti."

Pirc, predsednik uprave SDH: Prodaja bo imela pozitivne učinke "SDH ocenjuje, da bo imela prodaja NKBM mednarodnemu zasebnemu investicijskemu skladu Apollo in soinvestitorju EBRD pozitivne učinke za banko in njene kliente in še posebej za regijo, kjer deluje. Je tudi potrditev prizadevanj SDH za strokovno vodenje privatizacijskih procesov, ki potekajo po mednarodnih standardih in na način, da pritegnemo odgovorne in izkušene investitorje, ki bodo podprli razvoj gospodarskih družb in njihovo preoblikovanje v uspešnejša in konkurenčnejša podjetja," je povedal Matej Pirc, predsednik uprave SDH.

Runjak, vodja projektov pri SDH: Kupca sta sposobna NKBM popeljati na naslednjo stopnjo razvoja Matej Runjak, vodja projektov in član uprave SDH, je prepričan, da smo s skladom Apollo in EBRD dobili investitorja, ki sta sposobna NKBM popeljati na naslednjo stopnjo razvoja.

"Ugled Apolla kot vodilnega investicijskega sklada na svetu, katerega pretekli dosežki vključujejo uspešna preoblikovanja podjetij, ki so se pod njegovem okriljem razvila v najboljša podjetja v panogi, skupaj z zavezanostjo Evropske banke za obnovo in razvoj k napredku in gospodarski stabilnosti so sposobnosti, potrebne za preoblikovanje slovenskega bančnega sistema," je za javnost povedal Runjak, ki optimistično gleda na prihodnost NKBM v njihovem lastništvu.

Runjak je povedal, da so jamstva del kupoprodajne pogodbe: gre za davčne preglede v banki in razmere v hčerinskih družbah ter odločitve ustavnega sodišča glede izbrisanih obveznic. Poudaril je, da bo ob izpolnitvi vseh odloženih pogojev država prejela celoto kupnino: »Transakcija naj bi se zaključila v roku nekaj mesecih, to je odvisno od pridobitve vseh dovoljenj.«

Na vprašanje, kdo jamči za obvezničarje in razlaščene lastnike, Runjak odgovarja, da če bo do tega prišlo, se bo takrat ugotavljalo, a prodajalci ne verjamejo, da se bo to zgodilo pred koncem zaključka transakcije.

Lohr, partner Apolla: NKBM bo povrnjen nekdanji ugled Gernot Lohr, starejši partner v Apollo Global Management, je prepričan, da si bo NKBM kot franšizna naložba, ki se spopada s številnimi izzivi, pod vodstvom izkušenega in angažiranega lastnika, kot je Apollo, povrnila nekdanji ugled in vsem svojim deležnikom zagotovila stabilnost: strankam, zaposlenim, lokalni skupnosti in državi.

"Veselimo se, da bomo s pomočjo svojega strokovnega znanja in izkušenj ter s sodelovanjem menedžmenta prispevali k prestrukturiranju za izboljšanje in rast NKBM. Prepričani smo, da ima NKBM izjemen razvojni potencial in v sodelovanju z vsemi deležniki ostajamo zavezani k odličnosti pri zagotavljanju storitev za zdajšnje in prihodnje stranke," je povedal Lohr.

Američani sicer pravijo, da naložbe no bodo prodajali prej kot v petih do desetih letih.

Tesseyman, EBRD: Okrepitev slovenskega bančnega sistema je nujna Apollo je EBRD k prevzemu povabil kot sovlagatelja zaradi znanja in izkušenj v lokalnem okolju. EBRD je bil do zdaj med solastniki 69 slovenskih podjetij, v katera je vložil skupaj 800 milijonov evrov.

"Privatizacija NKBM odraža odločnost pristojnih institucij za izpeljavo reformnega programa in pripravljenost za preoblikovanje banke. Kot delničar bo EBRD tesno in aktivno sodeloval z novim večinskim lastnikom Apollo pri prestrukturiranju banke in uvedbi najvišjih standardov korporativnega upravljanja. Okrepitev slovenskega bančnega sistema je nujna za nadaljevanje vzdržne gospodarske rasti in EBRD je v celoti pripravljena prispevati svoj delež," je v sporočilu zapisal Nick Tesseyman iz EBRD.

Ne spreglejte