Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
25. 8. 2015,
11.43

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

osebne finance Ljubljana hiša

Torek, 25. 8. 2015, 11.43

1 leto, 1 mesec

V Ljubljani se lahko potegujete za nakup hiše za sto tisočakov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Če je bilo pred osmimi leti za hišo v ljubljanskem Bizoviku treba odšteti več kot 300 tisoč evrov, danes njena izklicna cena znaša dobrih sto tisočakov.

Naselje 13 vrstnih hiš je v času gradbenega buma zgradilo koprsko podjetje Stavbenik, ki mu je takrat uspelo prodati zgolj dve. Potem ko so jeseni 2012 nad koprskim gradbincem uvedli stečaj, je bilo po besedah stečajnega upravitelja Stavbenika Valterja Stepana izvedenih že več neuspešnih dražb za preostale nepremičnine.

Trenutno so na prodaj zadnje tri atrijske hiše v tretji podaljšani gradbeni fazi in eno zazidljivo zemljišče. Izklicna cena posamezne hiše je 109 tisoč evrov, cena 300 kvadratnih metrov zemljišča pa 53 tisoč evrov.

Za vselitev bo potrebnih še sto tisočakov Vsaka hiša ima okoli 200 kvadratnih metrov stanovanjske površine. Po ocenah Stepana je za dokončanje hiše potrebnih še okoli sto tisočakov.

Na zadnji dražbi jim je uspelo prodati tri hiše za okoli 120 tisoč evrov. "Hiše so zanimive za podizvajalce, ki jih sami dokončajo in nato prodajo naprej. Ne gre za ogromen zaslužek, a nekaj se vendarle da zaslužiti," pove Stepan.

"Ker so bile hiše prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ta ni dovolila nadaljnjega nižanja cen. Cene so tokrat spustili le za pet odstotkov in se raje kot za dražbo odločili za javno zbiranje ponudb. Ta oblika prodaje namreč onemogoča dogovarjanje med kupci in s tem doseganje višjih cen," še pojasni stečajni upravitelj Stavbenika.

Zbiranje ponudb z vplačano varščino do 7. septembra Javno zbiranje zavezujočih ponudb poteka do 7. septembra, zainteresirani kupci pa morajo vplačati tudi varščino v višini desetih odstotkov izklicne cene. Postopka javnega zbiranja ponudb se lahko torej udeleži le tisti ponudnik, ki vplača varščino.

Ponudbena cena ne sme biti nižja od izhodiščne cene za predmet ponudbe, pri čemer izbranega ponudnika bremenijo še davki, morebitne druge javne dajatve, stroški prodaje, stroški izbrisa vpisanih bremen in stroški prevzema predmeta prodaje, kar skupaj tvori kupnino. Kupec mora preostali del kupnine po vštetju are plačati v enem mesecu po sklenitvi prodajne pogodbe.

Ponudba mora biti oddana po pošti na naslov: Stavbenik d.o.o. – v stečaju, Ankaranska cesta 7, 6000 Koper, s pripisom Ponudba na podlagi vabila stečajnega dolžnika Stavbenik – hiše Bizovik – ne odpiraj.

Ne spreglejte