Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
11.25

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MERKUR

Petek, 29. 11. 2013, 11.25

3 leta, 2 meseca

Usoda dva tisoč Merkurjevih delavcev v rokah bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če banke ne bodo podprle spremembe načrta finančnega prestrukturiranja Merkurja, ki predvideva izčlenitev zdravega jedra na novo družbo, bo ta šel v stečaj.

Preživetje zdravega jedra Merkurja je v rokah njegovih bank upnic. Če te namreč ne bodo podprle spremembe načrta finančnega prestrukturiranja, ki predvideva izčlenitev zdravega jedra na novo družbo, bo nakelski trgovec končal v stečaju, več kot dva tisoč delavcev pa na zavodu za zaposlovanje, poročata Dnevnikova novinarja Vesna Vukovič in Matjaž Polanič.

Prva velika slovenska gospodarska družba, ki bo v praksi preizkusila novo insolvenčno zakonodajo, bo, kot kaže, Merkur. Po spremenjeni zakonodaji morajo spremembo NFP podpreti upniki z najmanj 60 odstotki nezavarovanih terjatev ter 75 odstotki zavarovanih terjatev.

Uprava podjetja pod vodstvom Blaža Pesjaka se z bankami že dogovarja o novi prisilni poravnavi in torej tudi novem načrtu finančnega prestrukturiranja (NFP). Ta bo omogočil preživetje zdravega jedra nakelske skupine, torej slovenskega Merkurja, Big Banga in Mersteela, medtem ko bi "stari" Merkur končal v stečaju.

Program sanacije in osnutek novega NFP so v Merkurju predstavili pretekli teden. "Cilj ponovne prisilne poravnave je dokončna razbremenitev zdravega jedra Merkurja, ki bo omogočila temelje za stabilno poslovanje v prihodnosti in dolgoročno ohranitev večine delovnih mest," pravi Pesjak in dodaja, da banke podpirajo usmeritve v osnutku novega NFP.

Čeprav se je Merkur od začetka prve prisilne poravnave razdolžil že za več kot 170 milijonov evrov, ga zlasti zaradi propadlega menedžerskega prevzema in posledično izčrpavanja družbe v času Bineta Kordeža še vedno bremeni za skoraj 280 milijonov evrov posojil ter okoli sto milijonov evrov dolgov do lizinških družb.

Ne spreglejte