Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
11.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

EIB HSE

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 11.09

7 let, 2 meseca

Teš 6 dražji še za 25 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cena Teš 6 se približuje 1,4 milijarde evrov, saj se bo naložba podražila še za 25 milijonov evrov. Toliko namreč zahteva Alstrom zaradi zamud pri plačilih in ustavitve gradbišča.

Nova podražitev po poročanju Dnevnika pomeni, da bo Termoelektrarna Šoštanj prekršila dogovor z državo, ki ga je ta postavila kot pogoj za odobritev 440 milijonov evrov državnih poroštev.

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok je potrdil, da gre za škodo, ki jo v skladu s krovno pogodbo in aneksi uveljavlja dobavitelj tehnološke opreme Alstom, ta pa je nastala zaradi zamude pri črpanju posojila Evropske investicijske banke (EIB).

V prihodnjih mesecih cena še lahko naraste V holdingu naj bi dopuščali možnost, da bi se projekt Teš 6 v prihodnjih mesecih podražil še za vsaj 50 milijonov evrov.

Končna številka bo morda znana že po sestanku med predstavniki Alstoma in HSE, po katerem bo morda jasno tudi, ali in kdaj se bodo v Šoštanju morali lotiti novega, skupno že šestega investicijskega načrta za blok 6 v sedmih letih.

Alstrom v Šoštanj poslal več zahtevkov za plačilo Alstom je v zadnjih tednih v Šoštanj poslal več zahtevkov za plačilo. 15 milijonov evrov bo dobil za vzpostavitev prvotnega stanja na gradbišču, na katerem je francoska korporacija deloma ali v celoti ustavila dela konec lanskega in v prvih mesecih letošnjega leta. Drugi zahtevki se nanašajo na zamude pri plačilih. Prve obveznosti do Alstoma so zapadle že novembra, Teš pa jih je nato v celoti dokončno poravnal marca. K zneskom na zahtevkih so v Alstomu prišteli še obresti.

Podražitve odpirajo pravno vprašanje Višja cena projekta odpira tudi pravno vprašanje. Državni zbor je namreč decembra lani zakon o ratifikaciji pogodbe med EIB in državo, s katero ta jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo, potrdil pod pogojem, da se projekt ne bo več podražil. Tudi zakon o poroštvih za Teš 6, ki so ga poslanci sprejeli junija, med pogoji navaja pogodbo o ureditvi razmerij.

Ne spreglejte