Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
14.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 14.29

7 let, 2 meseca

Stečaj Vegrada končan predvidoma do konca 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stečaj velenjskega gradbenega podjetja Vegrad, ki se je začel 6. oktobra lani, bi lahko bil po oceni stečajne upraviteljice Alenke Gril zaključen do konca leta 2014.

Grilova tako ocenjuje glede na velikost podjetja in podatke, ki jih je zbrala v okviru dosedanjega stečajnega postopka, v katerem so upniki prijavili 2379 terjatev. Za prodajo nepremičnin bo potreben daljši čas Stečajna upraviteljica v objavljenem predlogu načrta poteka stečajnega postopka med drugim navaja, da je Vegrad lastnik številnih nepremičnin, za prodajo katerih bo potreben daljši čas. Prav tako je vpisan kot lastnik nepremičnin v številnih primerih, kjer so bila predvsem za trg grajena stanovanja že prodana, lastništvo pa še ni bilo urejeno, je razvidno iz predloga načrta poteka stečajnega postopka, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Nadaljevati je treba pravne postopke doma in v tujini Stečajna upraviteljica pričakuje, da bo potrebno nekatere prijavljene terjatve prerekati, prav tako mora tudi v stečajnem postopku nadaljevati s številnimi pravdnimi postopki, ki jih je doma in v tujini imel Vegrad odprte že pred stečajem. Ti in še več drugih predvidenih postopkov so botrovali oceni Grilove, da bo postopek trajal predvidoma do konca leta 2014.

Na spletnih straneh Ajpesa je objavljeno tudi otvoritveno poročilo, ki ga je pripravila Grilova. Ta navaja knjigovodske vrednosti nepremičnin na dan pred začetkom stečaja, saj še niso bile opravljene vse cenitve. Med drugim so dolgoročne in kratkoročne finančne naložbe Vegrada v povezane družbe knjigovodsko ovrednotene na 45 milijonov evrov, dolgoročne finančne naložbe na 1,3 milijona evrov, dolgoročna posojila na 2,5 milijona evrov, kratkoročna posojila, dana družbam v skupini, pa na 21,5 milijona evrov.

Otvoritveno poročilo med drugim navaja tudi kratkoročne poslovne terjatve v knjigovodski vrednosti 39,6 milijona evrov, pri čemer pa je veliko spornih, ugotavlja Grilova. Zato ocenjuje, da bo ocenjena višina terjatev v otvoritveni bilanci bistveno nižja, kot je knjigovodsko izkazana.

Ne spreglejte