Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 5. 2012,
10.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

finančna kriza

Torek, 22. 5. 2012, 10.49

7 let, 2 meseca

Španske banke potrebujejo za 60 milijard evrov tuje pomoči?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izgube španskih bank bi lahko dosegle 260 milijard evrov, španski bančni sistem pa bo, če bo želel ostati nad vodo, po najslabšem scenariju potreboval okoli 60 milijard evrov zunanje pomoči.

Ekonomisti inštituta za mednarodne finance (IIF) so se pri oceni položaja španskega finančnega sektorja, ki je bila objavljena v ponedeljek, oprli na irske izkušnje. Na Irskem je namreč gospodarska in finančna kriza banke močno prizadela, država pa je bila zato konec leta 2010 prisiljena zaprositi za posojilo evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Izgube španskih bank bodo znašale med 216 in 260 milijard evrov Na inštitutu pričakujejo, da bodo izgube španskih bank znašale med 216 in 260 milijard evrov, glede na znamenja pa se jim zdi verjetnejša zgornja meja.

Posledica slabih komercialnih nepremičninskih posojil "Španski makroekonomski obeti so slabši kot tisti, s katerimi se je po izbruhu krize soočala Irska, še posebej slabi pa so na področju gospodarske rasti in brezposelnosti," so opozorili predstavniki IIF. Ob tem so potrdili, da bo ta velika masa izgub posledica slabih komercialnih nepremičninskih posojil.

IIF, ki po svetu združuje okoli 450 bank in je bil močno prisoten pri akciji delnega odpisa dolga Grčiji s strani zasebnih upnikov, je sicer poudaril, da je španskim bankam brez zunanje pomoči lani uspelo ustvariti za 110 milijard evrov rezerv za slaba posojila in da bodo nekatere pri tem uspešne tudi v nadaljevanju, vendar ne vse.

Dokapitalizacijo s strani države bo potrebovalo večje število bank V tem kontekstu na inštitutu napovedujejo, da bo dokapitalizacijo s strani države potrebovalo večje število bank in da bo po najhujšem scenariju španskim oblastem za njihovo reševanje zmanjkalo med 50 in 60 milijard evrov.

"Ne potrebujemo nobene oblike zunanje pomoči" Španski gospodarski minister Luis de Guindos je sicer zatrdil, da za dokapitalizacijo španskih bank ne bodo potrebovali sredstev držav z območjem evra, kot je predlagala Francija. "Ne potrebujemo nobene oblike zunanje pomoči," je zatrdil.

Se bo Španiji uspela izogniti irskemu scenariju? Obstajajo pa tudi nekatera znamenja, da bi se lahko Španija izognila temu scenariju. Španija je imela namreč v nasprotju z Irsko bolj konservativne standarde posojanja. Poleg tega nepremičninska posojila niso bila tako skoncentrirana. Večina španskih bank ima tako v svojih knjigah zelo raznolika posojila.

Ne spreglejte