Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
12.13

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

električna vozila avtomobilska industrija baterija Madžarska Andrada

Sreda, 17. 1. 2024, 12.13

3 mesece, 1 teden

Slovensko podjetje našlo novo lokacijo na Madžarskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Andrada | Projekt predstavlja največjo slovensko naložbo na Madžarskem doslej. | Foto STA

Projekt predstavlja največjo slovensko naložbo na Madžarskem doslej.

Foto: STA

Podjetje Andrada, ki so ga na Madžarskem ustanovili slovenski avtomobilski podjetniki, bo tovarno za reciklažo baterij za električne avtomobile gradilo v Soskutu in ne Alsozsolci, kot so načrtovali sprva. V prihodnjih dveh letih nameravajo zaposliti 160 ljudi. Po načrtih bodo sledile druge lokacije na Madžarskem in širše v Evropi, tudi Sloveniji.

Ustanovitelji skupine Andrada so slovenski avtomobilski podjetniki in družbe, med njimi Iztok Seljak, Peter Tibaut, proizvajalec akumulatorjev TAB in ACH Invest. Za Andradino prvo lokacijo bodo namenili skupno 35 milijonov evrov.

Sprva so kot lokacijo izbrali kraj Alsozsolca na severu Madžarske, a so trčili ob kritike lokalne skupnosti in nevladnih organizacij glede vplivov na okolje. Zaradi tega so septembra lani umaknili vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja in napovedali, da jo nameravajo bistveno dopolniti.

Nova lokacija bo v Soskutu blizu Budimpešte

Danes pa so iz družbe sporočili, da so našli "lokacijsko in logistično še bistveno boljšo rešitev" v Soskutu blizu Budimpešte. Vsa potrebna dovoljenja bodo predvidoma pridobili februarja.

Andrada bo najprej izvajala mehansko predelavo neaktivnega odpada hranilnikov energije. Njeni končni izdelki bodo komponente za proizvodnjo aktivnih katodnih materialov ter aluminij, baker in jeklo. Primerljiva tehnologija mehanskega recikliranja se po navedbah družbe na varen in trajnosten način že izvaja na drugih lokacijah v zahodni Evropi, med drugim v Nemčiji, Švici in Franciji. Andrada bo uporabljala lastno inovativno in še naprednejšo različico te tehnologije.

"Andrada bo pomemben evropski akter v procesu zelenega prehoda v segmentu zelene električne mobilnosti, saj je varno in okolju prijazno recikliranje litij-ionskih hranilnikov energije zadnji še manjkajoči del v popolnoma trajnostni dobavni verigi. Tehnologija podjetja Andrada omogoča recikliranje strateških materialov, ki se uporabljajo za hranilnike energije. Andrada bo tako gigatovarnam, ki že in še bodo hranilnike energije proizvajale na Madžarskem, omogočala, da te materiale reciklirajo in ponovno uporabijo lokalno," je dejal izvršni direktor Andrade Tibaut.

Recikliranje bodo začeli februarja

V prvem koraku, ki bo predvidoma februarja, bo tovarna po njegovih besedah začela delovati kot tovarna za recikliranje nenevarnih odpadkov iz proizvodnje hranilnikov energije z začetno preizkusno nizko zmogljivostjo. V drugem koraku bo razširila zmogljivosti recikliranja na celoten odpad iz gigatovarn. "Na tej podlagi bomo zaprosili za uporabno dovoljenje s celovito presojo vplivov na okolje," je napovedal Tibaut.

Projekt, ki predstavlja največjo slovensko naložbo na Madžarskem doslej, bo po Seljakovih besedah pomemben korak na poti zelenega prehoda. "Popoln nadzor nad izpusti in preseganje zakonskih norm na tem področju, trajnostno ravnanje z dragocenim odpadom ter dolgoročna okoljska vzdržnost vseh postopkov so ključni vidiki Andradine tehnologije in njenega celotnega poslovnega modela," je dejal.

Ne spreglejte