Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
12.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kickstarter Kresnik Kefirko

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 12.56

6 let, 7 mesecev

Slovenski projekti, ki jim je letos uspelo na Kickstarterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letos se je na Kickstarterju predstavilo oziroma se še predstavlja 14 slovenskih projektov. Dva sta kampanji predčasno končala, za vsaj osem pa je bilo množično zbiranje sredstev uspešno.

Na najbolj priljubljeno platformo za množično (so)financiranje Kickstarter se je v letu, ki se izteka, podalo 14 slovenskih projektov. Ob osmih, ki so s pomočjo platforme že zbrali želena sredstva za izdelavo svojih izdelkov, in jih predstavljamo spodaj, se nekaj ekip s svojimi izdelki še vedno bori za svoje podpornike. Nekaterim to ni uspelo, dve ekipi pa sta kampanji predčasno končali.

Zulu Zion

Dijana in Miha Rolc sta spomladi na Kickstarterju predstavila svojo prvo linijo nogavic Zulu Zion. To je sestavljalo devet barvitih in vzorčastih modelov, ki sta jih navdihnili estetika afriških plemen in hip hop kultura devetdesetih let 20. stoletja. Želela sta zbrati vsaj 10 tisoč dolarjev (dobrih 8 tisoč evrov), kar jima je ob pomoči 244 podpornikov tudi uspelo. Ta mesec je oblikovalski dvojec predstavil že drugo linijo nogavic, ki jo zaznamuje geometrija.

Swich

Poleti se je na Kickstarterju predstavilo podjetje Lutman Design, ki je uspešno zbralo sredstva za izdelavo brezžične polnilne postaje za baterije pametnih telefonov Swich. Polnilec, izdelan iz trajnostnih materialov, je prepričal 287 podpornikov, ki so ekipi namenili dobrih 45 tisoč dolarjev (dobrih 36 tisoč evrov), kar je skoraj še enkrat toliko, kot si je ta zastavila.

Kresnik

Maja je svojo kampanjo na Kickstarterju z nekaj več kot 10 tisoč dolarji (dobrih 8 tisoč evrov) uspešno končala ekipa kratkega fantazijskega filma Kresnik: Ognjeno izročilo. Film, dolg 20 minut, je nastal pod režisersko taktirko režiserja Davida Sipoša, v njem pa spremljamo zgodbo treh bratov, ki poletne počitnice preživljajo pri dedku na podeželju. Na kresno noč najmlajšega med brati čaka pravljična dogodivščina, saj vstopi v svet vil, vilincev in slovanskega boga Kresnika. Film je premiero doživel prav na kresno noč.

Kefirko

Novembra se je na Kickstarterju začelo zbiranje prednaročil kefirka, preproste naprave za izdelavo kefirja. Marko Borko in Andrej Glažar sta želela zbrati vsaj 30 tisoč dolarjev (dobrih 24 tisoč evrov), na koncu pa se je številka ustavila pri slabih 53 tisočakih (dobrih 43 tisoč evrov). Kefirka, ki ga lahko uporabljamo tudi kot kalilnik semen ali ožemalnik citrusov, je podprlo 1137 podpornikov. Ti bodo svoje kefirke prejeli maja prihodnje leto.

Olaf Scooters

Podpornike pa so prepričali tudi hibridni skiroji Olaf, inovativni leseni skiroji s torbo ali kovčkom. Zasnoval jih je inženir Boštjan Žagar, z ekipo pa so na Kickstarterju kmalu po polovici kampanje že zbrali načrtovanih 30 tisoč kanadskih dolarjev (dobrih 21 tisoč evrov). Kampanjo so sklenili z dobrimi 60 tisoč kanadskimi dolarji (okoli 42 tisoč evrov), s katerimi so v Sloveniji vzpostavili proizvodnjo. Novi lastniki se bodo lahko z Olafi zapeljali že v začetku leta 2015.

Tracker

Spomladi sta na najbolj priljubljeni in tudi najbolj obsežni platformi za množično financiranje svoj project predstavila tudi brata Žiga in Tim Berce. Za izdelavo večje serije svoje namizne igre Tracker sta želela zbrati vsaj 12 tisoč dolarjev (okoli 9.700 evrov), kar jima je ob pomoči 265 podpornikov tudi uspelo. Namizna igra Tracker je postavljena v obdobje po apokalipsi, tekmovalci pa igro organizirajo s pomočjo kart, orožij in moči, ki jih z njimi pridobijo.

Zen Egg

Za enega od najbolj nenavadnih izdelkov letošnjega leta je poskrbel Gašper Premože, ki je na Kickstarterju po polovici kampanje dosegel že skoraj 2.000 odstotkov želenega cilja. S čim? Z majhnim lesenim jajcem Zen Egg, ki je nekakšen totem, namenjen sprostitvi in večji osredotočenosti sodobnega človeka. Premože si je zastavil razmeroma skromen cilj 2.200 dolarjev (1.790 evrov), s katerimi bi dokupil potrebno opremo in les za izdelavo jajc, za zdaj pa jih ima na Kickstarterjevem računu že dobrih 43 tisoč (35 tisoč evrov).

Goat Mug

Čeprav kampanja za skodelice Goat Mug še teče, pa jo lahko brez dvoma uvrstimo med najbolj uspešne slovenske Kickstarter projekte leta. Mladi ekipi je z odličnim marketingom in nenavadnim izdelkom že v prvih dneh uspelo prepričati dovolj podpornikov za zastavljen cilj 25 tisoč dolarjev (dobrih 20 tisoč evrov). Kampanjo bodo sklenili 3. januarja 2015, že zdaj pa so zbrali skoraj 300 tisoč dolarjev (več kot 220 tisoč evrov).

Ne spreglejte