Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
16.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

finančna kriza

Četrtek, 15. 3. 2012, 16.09

7 let, 2 meseca

Skupina EU: Grčija z dobrimi rezultati na področju črpanja evropskih sredstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina EU za tehnično pomoč Grčiji pri spodbujanju rasti in zagotavljanju vzdržnosti dolga je predstavila drugo četrtletno poročilo.

Delovna skupina za tehnično pomoč Grčiji v drugem poročilu opisuje napredek države pri črpanju evropskih sredstev in potek implementacije pomoči Atenam na devetih ključnih področjih (pri programih kohezijske politike, proračunu in davkih, dostopu do financ, poslovnemu okolju, e-upravi, trgu dela, zdravstvu, pravosodju in področju notranjih zadev ter pri privatizaciji in dokončanju javnih del).

Grčija je od ustanovitve skupine okrepila črpanje evropskih sredstev, poleg tega ta sredstva tudi bolj učinkovito porablja, je ugotovila skupina.

Do konca lanskega leta Grčiji izplačanih osem milijard evrov EU je v finančni perspektivi 2007-2013 za Grčijo v kohezijskih skladih zagotovila 20,4 milijarde evrov, državi pa je bilo s tega naslova do konca lanskega leta izplačanih osem milijard evrov. Grško črpanje je tako 35-odstotno, kar je nad povprečjem EU, je mogoče razbrati iz poročila skupine.

181 projektov za vzpodbuditev gospodarske rasti Grške oblasti so se v sodelovanju s skupino posebej osredotočile na izpeljavo 181 projektov, katerih cilj je spodbuditi gospodarsko rast države. Med njimi so denimo koncesije za izgradnjo za 1400 kilometrov avtocest, kar naj bi prineslo 30.000 delovnih mest, in podpora malim in srednjim podjetjem.

Precedenčni primer Poročilo navaja še, da je Grčiji v zadnjih šestih mesecih tehnično pomoč zagotovilo skoraj 20 držav članic EU, Evropska komisija in Mednarodni denarni sklad, kar je precedenčni primer. Pomoč državi naj bi se v prihodnje še povečala. Pri tej pomoči gre za podajanje konkretnega strokovnega znanja, s čimer naj bi Grčija lažje modernizirala gospodarstvo in javni sektor.

Kaj je Grčiji doslej uspelo doseči? S tujo pomočjo je Grčija, ki ima velike težave z disciplino na področju plačevanja davkov, izterjala za 946 milijonov davkov, kar je več kot še enkrat več od prvotnega načrta, skrajšala postopke na sodiščih, povezane z davki, za 15 odstotkov na štiri mesece, liberalizirala poklice ter izvedla administrativno reformo na državni in lokalnih ravneh. Stopnja brezposelnosti pa se je sicer v zadnjem lanskem četrtletju povzpela na 20,7 odstotka, pred letom dni pa je bila brezposelnost pri 17,7 odstotka,

"Podpora, ki jo Grčiji zagotavlja skupina za tehnično pomoč, je ključni instrument za zagon gospodarske rasti in zaposlovanje v Grčiji. Solidarnost, ki so jo pokazale mnoge države članice EU, komisija in druge mednarodne institucije, je za Grčijo zelo spodbudno znamenje," je objavo poročila pospremil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ob tem je pozval k skupni graditvi prihodnosti te države.

Evropska komisija je skupino na Barrosov predlog ustanovila julija lani. Njena naloga je krepitev grške konkurenčnosti, rasti in zaposlovanja. Delovno skupino vodi Nemec Horst Reichenbach, podpredsednik Evropske banke za obnovo in razvoj ter nekdanji generalni direktor Evropske komisije.

Ne spreglejte