Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
7.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rudarji stavka

Torek, 11. 3. 2014, 7.08

7 let, 2 meseca

Rudarji se danes zadnjič pogajajo izven jame (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki od ponedeljka zjutraj stavkajo v jami, vztrajajo pri svojih stavkovnih zahtevah.

Nov krog pogajanj z vodstvom RTH se je začel ob 13. uri in kot je po tem krogu pogajanj ocenil predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec, so uspeli vzpostaviti bolj konstruktiven dialog.

Lisec: Na vsa morebitna nadaljnja pogajanja bodo morali pogajalci priti v jamo Pojasnil je tudi, da ga je poklicala predsednica vlade Alenka Bratušek in dodal, da pričakuje, da se bosta slišala predvidoma še enkrat. Do konkretnega dogovora pa še ni prišlo. Rudarje bo obiskal tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Ob 15. uri pa so se pogajalcem pridružili še pravni strokovnjaki. Lisec je še dejal, da so pogajanja zadnja izven jame, na vsa morebitna nadaljnja pogajanja pa bodo morali pogajalci priti v jamo.

V jami pa stavka okrog 130 rudarjev, ki so si na približno sedmih lokacijah ustvarili začasna ležišča in sanitarije, imajo zagotovljeno tudi prehrano. Regijski center za obveščanje so obvestili o stavki in najhitrejši intervencijski poti, v primeru, da bi kdo izmed stavkajočih potreboval zdravniško pomoč. Tudi v upravni stavbi RTH v Trbovljah stavka okrog 70 zaposlenih.

Vztrajali bodo do izpolnitve vseh petih stavkovnih zahtevah v celoti Rudarji navajajo, da bodo vztrajali do izpolnitve vseh petih stavkovnih zahtevah v celoti, doslej pa je bila izpolnjena le prva zahteva, ki se je nanašala na izplačilo januarskih plač v celoti. Delavci, ki so se decembra prijavili na zavod za zaposlovanje, pa so v ponedeljek prejeli del odpravnin, kar pomeni po 2000 evrov.

Prav tako so prejeli januarske plače v celoti, saj je celovška banka, ki je zaradi 2,8 milijona evrov terjatev zablokirala račun, po pogovorih z vodstvom rudnika račun le odblokirala. Rudarje pa zdaj skrbi, kaj se bo zgodilo z izplačilom februarskih plač, plačilni dan je 18. marec. Kmalu bo treba izplačati tudi odpravnine za 135 preseženih delavcev, ki se bodo aprila prijavili na zavod za zaposlovanje.

Ne spreglejte