Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
18.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

9

Natisni članek

Magna Steyr Hoče - Slivnica uporabno dovoljenje

Sreda, 13. 2. 2019, 18.11

5 let, 2 meseca

Rovo umaknil pritožbo o Magni, v četrtek nov predlog zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

9

Magna Steyr v Hočah | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Ministrstvo za gospodarstvo bo prisluhnilo predlogu okoljskega združenja Rovo in bo dopolnilo posebni zakon o Magni, o čemer naj bi vlada odločala prihodnji četrtek, je po današnjem sestanku s predstavniki združenja Rovo povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Združenje se bo zato odpovedalo upravnemu sporu v zvezi z okoljevarstvenim dovoljenjem.

Kot je povedal Počivalšek, je bil pogovor s predstavniki Rova konstruktiven, po izmenjavi vseh mnenj pa so se dogovorili, da bodo predlog nevladne organizacije za dopolnitev zakona o Magnini naložbi v občini Hoče-Slivnica sprejeli, pripravili za vladno obravnavo in ga poslali v vladno proceduro ter o tem odločali na seji naslednji četrtek.

"Po tehtnem razmisleku obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev, in verjamem, da smo naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši," je dejal gospodarski minister.

Marinček: Odpovedali se bomo pritožbi

Gorazd Marinček, E-Forum | Foto: STA , Foto: STA , Predstavnik Rova Gorazd Marinček je zadovoljen, da so se na vladni strani tako bliskovito odzvali na njihovo odprto pismo, tudi predlog, da gre zadeva na vlado, je za njih sprejemljiva.

"Želimo ohraniti 200 delovnih mest in zagotoviti, da bo v Hočah ustvarjenih še nadaljnjih 200. Odločitev vlade, ne glede na to, kakšna bo, bo po našem mnenju vplivala na razumevanje vprašanj okolja bolj kot doslej. S tem bomo zadovoljni tako, da se bomo odpovedali pritožbi na upravnem sodišču, ne glede na to, kakšen bo sklep vlade, saj vendarle zaupamo v trezen premislek," je dejal Marinček.

Leben predčasno s sestanka

Organizacija Rovo je vlado pozvala, da naj tako imenovani Lex Magna dopolnijo tako, da vanj dodajo člen, po katerem bi ne glede na 69. člen zakona o vodah investitor, v konkretnem primeru graška Magna Steyr, lahko gradila objekt za namen strateške investicije na razvojnem območju.

Magna | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Okoljski minister Jure Leben, ki je sestanek zapustil nekoliko pred drugimi, je ob odhodu dejal, da sam mora skrbeti za zdravje in okolje v Sloveniji, seveda pa v nekaterih primerih prevlada državni interes. "Malo bom stisnil zobe, vendar gremo naprej in skrbimo za ohranjanje nekega ravnotežja med razvojem in varovanjem okolja," je dejal Leben, ki podrobnosti v zvezi z dogovorom ni želel komentirati.

Za pravnomočnost bodo morali počakati na iztek 30-dnevnega roka

Obema ministrova ter predstavnikom Rova se je zahvalil hoški župan Marko Soršak, saj se je vendarle na koncu kot najboljši izkazal dialog, tako da se ne bodo lomila kopja na zaposlenih in razvoju njihove regije. "Še enkrat hvala in gre za primer dobre prakse, da je dogovor vendarle mogoč," je dejal.

Za to, da bo Magna lahko začela proizvodnjo, pa bo po besedah ministra Počivalška v vsakem primeru morala za pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja počakati na iztek 30-dnevnega roka. "Upamo, da bodo to sprejeli s razumevanjem, saj smo vse moči vložili v dogovor," je še dodal Počivalšek.

Del ekipe avstrijsko-kanadske avtomobilske multinacionalke je razplet sestanka danes spremljal v Ljubljani. Potrdili so, da so jih z ministrstva pravkar obvestili o vsebini dogovora. Kaj dogovor pomeni in kakšne so posledice dogovora za njihove proizvodne načrte, pa za zdaj še ne morejo komentirati, saj dogovor šele preučujejo, so dodali.

Ne spreglejte