Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
9.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peko nadzorni svet stečaj

Sreda, 19. 6. 2013, 9.27

7 let, 2 meseca

Prvi nadzornik Peka verjame v rešitev tržiškega čevljarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi nadzornik Peka Slavko Despotovič verjame v rešitev tržiškega obutvenega podjetja. Ker je družba solventna, bo potreben dober program prestrukturiranja.

Nadzorni svet se je namreč na včerajšnji seji seznanil da je družba na dan 31. maja solventna, zato v tem trenutku stečaj ni opcija. Iz tega razloga se tudi rok za pripravo načrta prestrukturiranja ne izteče konec tega tedna. Vseeno se z ukrepi za zagotavljanje likvidnosti mudi, saj je zaradi pomanjkanja obratnih sredstev večina zaposlenih v proizvodnji doma.

Vodstvo bo rešitve skušalo najti z bankami Despotovič je pojasnil, da Peko v obstoječi finančni situaciji potrebuje tudi ustrezno začasno pomoč. Največje napore zato sedaj v družbi vlagajo v iskanje možnosti kratkoročnega vira, ki bi omogočil, da steče proizvodnja kolekcije jesen - zima. Vodstvo Peka bo tako poskušalo najti rešitve z bankami. "V tem obdobju potrebujemo nekaj pomoči," je poudaril Despotovič.

Podjetje ima sicer tudi samo nekaj odprtih možnosti za pridobitev sredstev. Odvisne družbe imajo namreč nekaj nerazporejenega dobička iz preteklih let, ki bi ga lahko prenesle na matično družbo. Poleg tega je v Peku precej zalog, ki jih skušajo razprodati. Gre za skoraj milijon parov čevljev iz najnovejše pa tudi iz preteklih kolekcij.

Despotovič stavi na 850 tisoč prodanih čevljev letno Despotovič verjame v rešitev Peka. Svoje zaupanje gradi na dejstvu, da letno Peko proda 850 parov čevljev. To pomeni, da ima svoj trg, pa tudi lojalne kupce. Potreben pa je dober program prestrukturiranja.

Kot je pojasnil Despotovič, programi, ki so se do sedaj delali v Peku, ne dajejo rezultatov. Zato je treba najprej ugotoviti, kjer so slabe točke Peka doma ali v tujini, na tej osnovi pa se bodo odločili, kako bo šla družba naprej. Ob tem nadzorni svet tudi stoji za sedanjo upravo Peka.

Družba ima možnost dezinvestiranja in zadolževanja Predsednik uprave Peka Janez Sajovic medtem obljublja, da bodo storili vse, da bodo čim prej izplačali plače. Spomnil je na možnost dezinvestiranja, tudi prodaje kakšnega poslovnega deleža. "Žal smo izgubili preveč časa z neuspelo prodajo," je izpostavil Sajovic in dodal, da se v tem času družba ni mogla zadolževati ali prodajati svojega premoženja.

Ne spreglejte