Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 4. 2015,
19.53

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Swiss Aerodrom Ljubljana Švica Zürich

Sreda, 8. 4. 2015, 19.53

3 leta, 10 mesecev

Po 12 letih Swissova letala znova povezujejo Ljubljano in Zürich

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z novim poletnim voznim redom letala švicarskega prevoznika povezujejo Ljubljano in Zürich vsak dan, povezava pa bo, verjetno v manjšem obsegu, ostala tudi v zimskem voznem redu.

"Slovenija in Švica imata veliko skupnega, od čudovite narave do mentalitete ljudi," je povedal direktor švicarskega letalskega prevoznika Swiss za Avstrijo ter srednjo in vzhodno Evropo Bernhard Wodl ob uradni predstavitvi nove letalske povezave, s katero se švicarski letalski prevoznik po letu 2003 znova vrača na ljubljansko letališče.

Švicarji so prvi začeli leteti v samostojno Slovenijo Kot je pojasnil direktor komercialnega sektorja Aerodroma Ljubljana Janez Krašnja, je imel Swissair, predhodnik današnje letalske družbe Swiss, poseben pomen za ljubljansko letališče. "Swissair je bila prva tuja letalska družba, ki je po osamosvojitvi vzpostavila polete z Ljubljano, in s tem drugim letalskim družbam, ki so ji sledila, pokazala, da smo vredni zaupanja," je pojasnil Krašnja.

Swiss se je v Ljubljano vrnil s poletnim voznim redom, ki je začel veljati 29. marca. Svoje omrežje več kot 100 destinacij v 49 državah so zaokrožili z 20 novimi destinacijami v srednji in vzhodni Evropi, tako so isti dan kot v Ljubljano potniška letala z belim križem na rdečem repu poletela tudi v Zagreb, Sarajevo, Sofijo in Krakov.

Ljubljana je celoletna, ne zgolj sezonska Švicarski letalski prevoznik v tem voznem redu povezuje Ljubljano in Zürich enkrat na dan, in sicer ob različnih časih po posameznih dnevih, saj tako lovijo različne "valove" nadaljevalnih poletov, je povedal Wodl. Izrecno je poudaril, da Ljubljana ni sezonska, temveč celoletna destinacija, kar pomeni, da bodo povezavo, čeprav morda v drugačnem obsegu, ohranili tudi v zimskem voznem redu. Glede na zdajšnjo zasedenost in pričakovanja je napovedal štiri povezave na teden v zimskem obdobju, a bi bila glede na zasedenost letal, s katero so Švicarji zelo zadovoljni, ta pogostost lahko tudi večja.

Od nove povezave si tako švicarski prevoznik kot tudi ljubljansko letališče, prek katerega je lani potovalo 1,34 milijona potnikov, obetata 30 tisoč novih potnikov na leto. Ne le tistih, ki potujejo med Slovenijo in Švico, temveč tudi takih, ki prek Züricha potujejo naprej na druge destinacije. Še največja pričakovanja so za potovanja v Severno Ameriko, kjer upajo, da bodo potniki iz Ljubljane deležni največ novih konkurenčnih prednosti in ugodnosti.

"Codeshare" med Adrio in Swissom na vseh poletih med Ljubljano in Zürichom Za slovenskega letalskega prevoznika prihod švicarskega prevoznika ne bi smel imeti večjega vpliva, menijo pri švicarskem prevozniku in na ljubljanskem letališču. Adrijini poleti med Slovenijo in Švico, teh je v tem poletnem voznem redu 20 na teden, bodo še naprej imeli tudi kodo švicarskega prevoznika, prav tako bodo poleti Swissa med Ljubljano in Zürichom imeli tudi številko leta slovenskega nacionalnega prevoznika. Adria in Swiss sta, tako kot med drugim tudi nemška Lufthansa in avstrijski Austrian, članici zavezništva Star Alliance, kar odpira dodatne možnosti sodelovanja.

Če bodo pri Swissu ugotovili, da bi bilo dovolj zanimanja tudi za povezavo med Ljubljano in Ženevo, bodo premislili tudi o tem, a so prepričani, da Ženevo dobro pokrivajo prek Züricha. Ženevsko letališče je sicer bolj uveljavljeno kot ciljno oziroma izhodiščno letališče in nima takšnega tranzitnega pomena kot Zürich, a je tudi prek Ženeve mogoče ustvariti nekatere zanimive letalske povezave z oddaljenimi destinacijami, je še pojasnil Wodl.

Priložnost vidi tudi švicarski turizem Od nove letalske povezave veliko pričakujejo tudi v švicarskem turizmu, ki je za strojno industrijo, kemijsko industrijo in bančništvom četrta najmočnejša in najpomembnejša panoga švicarskega gospodarstva. Turistično ponudbo Švice krepijo s krožno potjo Grand Tour, za katero so brošuro pripravili tudi v slovenščini, je pojasnil direktor za nastajajoče trge in posebne projekte pri švicarski nacionalni turistični organizaciji Federico Sommaruga , ki je prav tako poudaril podobnosti slovenske in švicarske pokrajine.

Ponudba Grand Tour, katere različica obstaja tako za tiste, ki se vozijo z avti, kot tiste, ki se raje vozijo z vlaki, je mišljena predvsem za poletni čas, ko obiskovalci švicarske konfederacije potujejo in spoznavajo več delov države, je povedal Sommaruga in dodal, da v zimskem času še naprej stavijo na smučarje, ki se praviloma namestijo v enem kraju in nato svoj dopust namenijo zimskim športom.

Ne spreglejte