Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2016,
13.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Heineken Pivovarna Union pivovarna Laško

Sreda, 13. 4. 2016, 13.49

7 let, 2 meseca

Pivovarni Laško in Union odpustili po 50 delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Pivovarna Laško | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Pivovarni Laško in Union sta v torek odpustili po 50 delavcev, približno 15 delavcev so prezaposlili in poslali k drugim delodajalcem, 20 pa so ponudili novo pogodbo na drugem delovnem mestu v pivovarnah.

Zmanjšanje števila zaposlenih bi lahko izvedli v več korakih v daljšem časovnem obdobju, so sporočili iz podjetniških sindikatov pivovarn. O odpuščanju je sicer danes prvi poročal časnik Delo.

Stališče uprav, da se reorganizacija začne nemudoma in v največji mogoči meri

Podjetniška sindikata obžalujeta, da je bilo stališče uprav pivovarn, da se reorganizacija začne nemudoma in v največji mogoči meri, kljub vsem morebitnim posledicam. Približati se ključnim kazalnikom uspešnosti primerljivih pivovarn v lastništvu Heinekena v najkrajšem času je bil glavni motiv odpuščanja, navajata podjetniška sindikata.

Heineken se ni obvezal, da bo ohranil število delovnih mest

Spomnili so, da se je Heineken zavezal, da bo ohranil proizvodnjo piva na lokacijah v Laškem in Ljubljani, da bo tri leta spoštoval kolektivno pogodbo in ohranil trenutni obseg pravic ter raven udeležbe zaposlenih pri upravljanju, ni pa se obvezal, da bo ohranil število delovnih mest.

"Pod vodstvom novega lastnika vse poteka zelo hitro"

Obljubili so samo poslovanje v skladu s strategijo podjetja, ki je že prej predvidevala zmanjševanje delovnih mest. "Je pa zdaj jasno, da pod vodstvom novega lastnika vse poteka zelo hitro," so zapisali v podjetniških sindikatih.

Pojasnili so tudi, da je Heineken za odpravnine po podjetniški kolektivni pogodbi in za odškodnine delavcem namenil 6,5 milijona evrov, vendar ta znesek ne bo v celoti pristal v žepih odpuščenih delavcev, saj so davčne obremenitve podjetij v takšnih primerih izjemno visoke.

Ne spreglejte