Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
13. 10. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

4

Natisni članek

cena kostanj MOL

Petek, 13. 10. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Pečenje in prodaja kostanja bosta mestno blagajno napolnila s 33 tisoč evri

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

4

Z drugim oktobrskim ponedeljkom so osem lokacij v Ljubljani znova zasedli prodajalci kostanja. Najvišjo najemnino je bilo treba odšteti za utico na Prešernovem trgu, za lokacijo nasproti Gospodarskega razstavišča pa ni bilo zanimanja. Skupaj so za devet lokacij dobili 11 ponudb.

V zadnjih letih se je število ponujenih lokacij za najem utic za pečenje in prodajo kostanja v prestolnici zmanjšalo za četrtino. Če je MOL še leta 2015 in lani na razpisu iskal najemnike za 12 lokacij, je letošnji razpis vključeval devet lokacij. Vendar tudi v ponovljenem razpisu niso našli najemnikov za vse lokacije. Tako kot lani ni bilo zanimanja za utico, ki bi stala nasproti Gospodarskega razstavišča. Njen najem je znašal 600 evrov.

So pa bile na drugi strani veliko zanimanja deležne lokacije v središču Ljubljane. Za najdražjo utico na Prešernovem trgu, kjer najemnina do konca januarja prihodnjega leta znaša 13 tisoč evrov, so prispele tri ponudbe. Ker so vsi trije na razpisu zbrali isto število točk, je najemnika določil žreb. Tako je najdražjo lokacijo dobil Gzim Havziu.

Havziu je v najem dobil tudi lokacijo na Bregu. Tam bo najemnina znašala pet tisoč evrov. Skupno bo MOL za vseh osem utic dobil 33.200 evrov najemnine oziroma občinske takse.

V preteklosti so najemnike iskali na drugačen način. Za posamezne lokacije je veljalo pravilo najvišje ponujene cene, najvišja najemnina pa je v preteklosti znašala 18.500 evrov, je pisalo Delo.


Preberite še:

Preprosti triki za lupljenje kostanja 


Letos boste lahko v Ljubljani kostanj kupili na osmih lokacijah. | Foto: Bojan Puhek Letos boste lahko v Ljubljani kostanj kupili na osmih lokacijah. Foto: Bojan Puhek

Kdo se je lahko prijavil?

V razpisnih pogojih je bilo zapisano, da se je lahko ponudnik prijavil za največ dve lokaciji, ob tem pa je moral do izteka roka za oddajo ponudb vplačati varščino v vrednosti 10 odstotkov občinske takse za vso sezono (do konca januarja 2018).

Za tiste lokacije, ki so bile deležne več ponudb, tako je bilo za lokacije na Prešernovem trgu, Cankarjevem nabrežju in na Bregu, so izvedli točkovanje vrednotenja najemnikov. Točke so lahko najemniki pridobili z ustreznimi dovoljenji upravne enote za opravljanje dopolnilne dejavnosti in za več let izkušenj z dejavnostjo. Za prej omenjene lokacije so imeli najemniki enako število točk, zato je najemnika odločil žreb.

Podoba utic ostaja ista

Cena merice se od lani ni spremenila. | Foto: STA , Cena merice se od lani ni spremenila. Foto: STA , Utice za peko in prodajo kostanja se niso spremenile. Obstajata dve vrsti, in sicer tipske utice MOL ter lastne utice ponudnikov. Razpis določa, da mora izbrani ponudnik na lokacijah, kjer niso predvidene tipske utice MOL, postaviti svojo utico, ta mora izpolnjevati pogoje, ki so enaki kot vsa leta doslej. Tipske utice bodo stale na šestih lokacijah – Prešernov trg, Cankarjevo nabrežje, Breg, Kongresni trg, Miklošičeva cesta in Slovenska cesta pri Ajdovščini.

"Utice smejo imeti največ 2 x 2 metra tlorisne površine in biti spredaj visoke največ 2,70 metra, zadaj pa največ 2,30 metra. Streha mora imeti zadaj in ob straneh 15–30 centimetrov in spredaj 60 centimetrov napušča, kritina mora biti črna strešna lepenka ali pločevina na opažu. Hiške morajo biti lesene, sveže pobarvane s temno zeleno barvo in urejene, pod hiškami in kuriščem mora biti nameščena ustrezna zaščita tlakov," o pogojih pravijo pri MOL.

Ceno merice kostanja prosto izbirajo najemniki. Lani je bilo treba za manjšo merico odšteti 2,5 evra, za veliko pa 3,5 evra, podobne cene pa bodo tudi letos.

Čeprav sta se uradna prodaja in pečenje kostanja začela 9. oktobra, pa smo v središču mesta že pred tem lahko opazili utico, kjer so ponujali merice kostanja. Ta je stala ob lokalu Tromostovje, ki je v lasti znanega ljubljanskega gostinca Huska Hajdarpašića. Na MOL so že sporočili inšpekcijski postopek, saj gostinec nima dogovora z občino, je poročalo Delo.
Ne spreglejte