Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
4. 11. 2015,
14.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

avtocesta avtocesta Hrvaška Slovenija

Sreda, 4. 11. 2015, 14.31

6 let, 7 mesecev

Neslaven hrvaški dosežek: gradnja avtocest še dražja kot v Sloveniji

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Hrvaškem so v torek odprli najdražji avtocestni odsek v svoji zgodovini. Davkoplačevalci so za kilometer odšteli 20 milijonov evrov. Za zdaj v Sloveniji še nismo zapravili več kot 18 milijonov.

Končna cena za 10,9 kilometra dolg ravninski odsek avtoceste od Velike Gorice do Jakuševca, ki je del avtoceste Zagreb–Sisak, se je povzpela na 20 milijonov evrov za kilometer, piše hrvaški časnik Jutarnji list.

Gradnja je trajala devet let. Nova avtocesta bo predvsem omogočala hitrejšo in varnejšo povezavo Zagreba z letališčem Pleso.

V nasprotju z avtocesto Gruškovje–Zagreb, kjer so morali na 59 kilometrih zgraditi šest predorov in devet viaduktov, na najdražjem hrvaškem odseku avtoceste ni bilo treba zgraditi niti enega od njih. Kljub temu je bil kilometer nove avtoceste za šest milijonov evrov dražji.

Tretjina vrednosti investicije za odkup zemljišč Upravljavec hrvaških avtocest Hac visoko ceno gradnje upravičujejo z muljastim terenom, ki so ga morali najprej utrditi z velikimi količinami peska. Tega ni bilo v bližini, zato so ga morali voziti od daleč. Prav tako so morali za odkup zemljišč odšteti 30 odstotkov vrednosti celotne investicije.

Dalmatinka nekajkrat cenejša od najnovejše pridobitve Še bolj bode v oči primerjava gradnje avtocestnih odsekov Zagreb–Sisak in Zagreb–Split. Dalmatinska avtocesta je bila kljub številnim premostitvenim objektom in predorom 3,5-krat cenejša od včeraj dokončane avtoceste od Zagreba do Siska, so izračunali v Jutarnjem listu.

Medtem ko je povprečna cena kilometra avtoceste Zagreb–Sisak hrvaške davkoplačevalce stala 14,8 milijona evrov, je povprečna cena kilometra dalmatinske avtoceste znašala le štiri milijone evrov.

In koliko stane gradnja slovenskih avtocest? V Sloveniji imamo 770 kilometrov avtocest in hitrih cest, za katere smo Slovenci drago plačali. Stroški gradnje avtocestnega sistema v obdobju 1994–2012 znašajo okoli 5,4 milijarde evrov.

Družba za avtoceste (Dars), ki je pravkar začela graditi 13-kilometrski odsek Draženci–Gruškovje, edini manjkajoči del avtoceste med Hamburgom in Solunom, bo za najnovejšo investicijo predvidoma odštela 230 milijonov evrov.

Kilometer najnovejšega avtocestnega odseka naj bi stal 17,7 milijona evrov Gre za načrtovano investicijsko vrednost, kamor spadajo izdelava projektov, odkupi zemljišč, stroški gradnje, nadzora in drugo. Sama gradnja odseka, ki naj bi trajala tri leta, bo predvidoma stala dobrih sto milijonov evrov.

Povprečna cena kilometra odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje bo, če ne bo nepredvidenih zapletov, slovenske davkoplačevalce stala 17,7 milijona evrov.

Vsak slovenski kilometer avtoceste dražji od desetih milijonov evrov Zadnje večje pridobitve na slovenskem avtocestnem križu so bile dokončane v letih 2008 in 2009, ko je bilo za promet odprtih nekaj pomembnih avtocestnih odsekov. Vsak zgrajen kilometer je bil dražji od desetih milijonov evrov.

Rekorder je 5,5-kilometrski odsek Šentvid–Koseze, katerega investicijska vrednost je znašala 265 milijonov evrov oziroma 48,2 milijona evrov na kilometer. A visoka cena je predvsem posledica gradnje predora, ki predstavlja večji del trase, zato jo je težko primerjati s ceno preostalih avtocestnih odsekov.

Trojane so nas stale 26 milijonov na kilometer Avtocestni odsek Trojane–Blagovica, ki so ga za promet odprli leta 2005, je stal 25,9 milijona evrov na kilometer. Tudi tu gre za zahteven odsek, saj več kot 40 odstotkov trase poteka skozi predore, četrtina po viaduktih in četrtina v opornih konstrukcijah.

Naložbena vrednost 15-kilometrskih odsekov Pluska–Ponikve in Ponikve–Hrastje na dolenjski avtocesti, ki sta bila dokončana leta 2010, je znašala 225 milijonov evrov oziroma 15 milijonov evrov na kilometer.

Leta 2009 dokončan 20-kilometrski odsek avtoceste med Slivnico in Draženci je stal 276 milijonov evrov oziroma slabih 14 milijonov evrov na kilometer.

Leto prej je bil za 114 milijonov evrov zgrajen desetkilometrski odsek Vrba–Peračica na Gorenjski avtocesti. Kilometer je stal 11,4 milijona evrov. Istega leta so za 70 milijonov evrov za promet odprli 5,5-kilometrski odsek Lešnica–Kronovo. Kilometer so zgradili za 12,7 milijona evrov.

Ne spreglejte