Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 8. 2015,
10.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HSE poročilo

Četrtek, 20. 8. 2015, 10.14

7 let, 2 meseca

Nepravilnost pri Teš 6: "Vodilnim je bilo že leta 2011 znano, da je vrednost projekta višja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Holding Slovenske elektrarne (HSE) po oceni računskega sodišča ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov svoje skupine zaradi investicije v šesti blok šoštanjske termoelektrarne.

Holding Slovenske elektrarne (HSE) z ukrepi v okviru aktivnega nadzora investicije ni zagotovil izpolnitve pogoja glede vrednosti investicije, ki je bil določen ob izdaji državnega poroštva za ta projekt, je povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Vodilnim je bilo že leta 2011 znano, da bo vrednost projekta višja Zakon o državnem poroštvu za šesti blok, ki ga je leta 2012 sprejel DZ, je določil, da investicijska cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov. Tomaž Vesel je pojasnil, da je bilo vodilnim v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) ter posledično HSE že leta 2011 znano, da je investicijska vrednost projekta že v tistem trenutku višja.

Vesel sicer o številkah, ki jih razkriva revizijsko poročilo, ni smel govoriti. Revidiranec ima namreč v skladu z zakonom o gospodarskih družbah pravico, da določene podatke označi kot poslovno skrivnost. V HSE so to izkoristili.

Vesel poziva k razkritju podatkov Vesel zato vodstvo HSE javno poziva, naj umakne zahtevo za tajnost podatkov, čeprav pričakuje, da bo do njihovega razkritja vendarle prišlo.

Ugotovili so tudi kršitev vrste drugih pogojev iz poroštvenega zakona. Poleg tega, da se vrednost projekta ni znižala, bo tudi zelo težko doseči maksimalno ceno premoga Premogovnika Velenje, zahtevana donosnost investicije v skladu s sektorsko politiko pa je praktično ignorirana, je naštel Vesel, ki močno dvomi tudi v doseganje roka za pridobitev uporabnega dovoljenja.

"Gre za izjemen odstop od poroštvenih zavez, kar državo postavlja v neugoden položaj, saj lahko pride do unovčitve poroštev," je povzel Vesel. Odplačevanje posojil Evropski investicijski banki in Evropski banki za obnovo in razvoj pa se začne že konec tega meseca oz. prihodnje leto.

V predračunu niso bili upoštevani vse stroški Pri tem pa v predračunski vrednosti projekta sploh niso upoštevani vsi predvideni stroški. Med njimi je Vesel izpostavil stroške razgradnje šestega bloka po zaključku dobe obratovanja, ki niso zanemarljivi, saj pri takšnih projektih lahko sežejo do pet odstotkov vrednosti celotne investicije. Prav tako dvomi, da bo lahko svoje poslovanje brez dodatnih stroškov zaprl Premogovnik Velenje.

Poročilo družbi HSE tudi očita, da ni zagotovila pozitivnega poslovanja Teša po začetku obratovanja šestega bloka. To pa bo negativno vplivalo na zmožnost doseganja načrtovanih finančnih učinkov omenjene investicije in zagotavljanja zadostnega denarnega toka celotne skupine HSE, opozarjajo revizorji.

Brez scenarija za pozitivno poslovanje Ob tem pa HSE vse do leta 2013 sploh ni imel nobenega scenarija za zagotovitev pozitivnega denarnega toka, prav tako v revidiranem obdobju ni imel izdelanega učinkovitega in preglednega upravljanja družb znotraj svoje skupine. Zaradi tega informacije o projektu niso bile zanesljive, s tem pa pogoji za sprejem optimalnih odločitev glede izvajanja in financiranja investicije niso bili ustrezni.

Računsko sodišče zdaj od revidirancev v 90 dneh pričakuje kar nekaj obsežnih in zahtevnih popravljalnih ukrepov. "V nasprotnem primeru bomo zahtevali razrešitev vodstva HSE," je posvaril Vesel, ki meni, da si bo mogoče bolj jasno sliko o investiciji v šesti blok ustvariti potem, ko bodo tudi v Premogovniku Velenje opravili revizijo okoliščin pri določanju cen premoga. Z njo začenjajo v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte