Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2020,
21.41

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

banka ECB Koronavirus

Ponedeljek, 30. 3. 2020, 21.41

4 leta, 1 mesec

Nekatere banke so se že odpovedale dividendandam, se jim bodo tudi slovenske?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Evropska centralna banka ECB | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekatere banke v območju evra po petkovih priporočilih Evropske centralne banke (ECB) že umikajo načrte za izplačilo dividend delničarjem in sredstva raje preusmerjajo v rezerve, potrebne za spopad s posledicami pandemije novega koronavirusa. Priporočilo se sicer nanaša tudi na slovenske banke pod neposrednim nadzorom ECB, med njimi NLB.

ECB je v petek sprejela priporočilo za banke, naj zaradi izrednih razmer z izplačilom dividend in kupovanjem lastnih delnic počakajo najmanj do oktobra 2020. S tem naj bi banke lahko prihranile 30 milijard evrov, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ob tem so v osrednji denarni ustanovi v območju evra bankam svetovali, "naj zadržane dobičke usmerijo v reševanje likvidnostnih težav podjetij in fizičnih oseb ter v krepitev lastne kapitalske robustnosti za absorpcijo izgub," poroča STA.

Ker je ECB hkrati pozvala vse nacionalne nadzornike, naj upoštevajo sprejete ukrepe, tudi v Banki Slovenije že proučujejo možnosti ustreznega odziva na ravni slovenskega bančnega sistema, pri čemer pa morajo upoštevati slovenske posebnosti, so zapisali v današnji objavi za medije.

Slovenske banke priporočila še proučujejo

Priporočila iz Frankfurta se sicer že v tem trenutku nanašajo na vse slovenske banke pod neposrednim nadzorom ECB. To so tako imenovane pomembne banke, h katerim glede na seznam Banke Slovenije spadajo NLB, Nova KBM (v skupino spada tudi Abanka) in pa banke, ki so del mednarodnih skupin: Unicredit banka Slovenija, SKB banka, Banka Intesa Sanpaolo, Sberbank banka in Banka Sparkasse.

NLB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kako bodo, ko gre za dividende, ravnale slovenske banke, še ni znano, nekatere finančne ustanove v območju evra pa so priporočilom ECB že ugodile.

V Italiji, ki je z virusom najhuje prizadeta evropska država, je izplačilo dividend že odpovedala banka Unicredit.

Prav tako so tovrstne načrte zavrgle banka ABN Amro, ING in Rabobank na Nizozemskem ter KBC v Belgiji.

Na Irskem, kjer so bili v zadnji finančni krizi na robu bankrota, dividend ne bosta izplačali Bank of Ireland in AIGB.

V Franciji pa so razmislek o tem napovedali v bankah Credit Agricole in Natixis, v BNP Paribas in SocGen pa pozive ECB še proučujejo.

Medtem pa v bankah v državah, kot so ZDA in Švica, o čem podobnem sploh ne razmišljajo, nasprotno, kljub pritiskom izplačilo dividend ni pod vprašajem.

Ne spreglejte