Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
26. 6. 2013,
16.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kriza obveznice

Sreda, 26. 6. 2013, 16.37

7 let, 2 meseca

Nad zadolžene države se zgrinjajo črni oblaki

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napoved ameriške centralne banke o mogočem postopnem zmanjševanju odkupa obveznic je prinesla nemir na svetovne finančne trge. Zadolžene države so zaradi tega v vse večjih težavah.

Prvi mož ameriške centralne banke Ben Bernanke je pred dnevi napovedal, da bi se lahko nakup obveznic v drugi polovici leta zmanjšal, če bo ameriško gospodarstvo doseglo napovedano gospodarsko rast. Sredi prihodnjega leta bi se lahko odkup celo popolnoma zaustavil.

Ta napoved je vznemirila borznike na Wall Streetu, saj je povzročila padec delnic, dvignile pa so se tudi obresti ameriških dolgoročnih obveznic. Te so bile še pred dvema mesecema okoli 1,7, zdaj so okoli 2,5 odstotka.

Ostro se je na napoved Feda odzval tudi najbolj znani keynesianski ekonomisti Paul Krugman, zagovornik t. i. poceni denarja. Če je bil pred tem poln hvale politike ameriške centralne banke, češ da je s svojimi ukrepi podpirala ameriško gospodarstvo in omilila nezaposlenost, je zdaj kritičen do napovedi umika.

Dvig obresti ameriških desetletnih obveznic oziroma umik vlagateljev s trga obveznic je posledično povzročil tudi dvig zahtevane donosnosti na obveznice drugih državah(Španije, Italije …). Tudi slovenske obveznice se niso mogle izogniti dvigu zahtevane donosnosti. Te so v ponedeljek presegle psihološko mejo sedmih odstotkov (trenutno so pri 6,81 odstotka).

V težavah je tudi naša zahodna soseda. Stroški zadolževanja Italije se namreč zvišujejo. Rim je tako danes z izdajo šestmesečnih menic zbral osem milijard evrov, vendar pa se je obrestna mera glede na zadnjo primerljivo avkcijo skoraj podvojila. Gre za najvišjo obrestno mero za šestmesečne menice po februarju, zvišanje pa je sledilo višji obrestni meri, ki jo je morala Italija sprejeti na torkovi dražbi obveznic. Za vlagatelje so sicer pomembnejše pet- in desetletne italijanske obveznice, ki jih bo država izdala v četrtek.

Že samo napoved umika s trga obveznic je zadolžene države zaradi povečanih stroškov zadolževanje potisnila v še večje težave. Te utegnejo postati v prihodnje še večje, če se bo ameriška centralna banke res popolnoma umaknila s trga obveznic. Večji stroški zadolževanja bi lahko tudi Slovenijo spravili v še večje težave.

Ne spreglejte