Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
13.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slaba banka Uroš Čufer

Četrtek, 12. 12. 2013, 13.03

7 let, 2 meseca

Na slabo banko bo prenesenih 4,5 milijarde evrov terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo po današnji objavi rezultatov stresnih testov in sprejetem sklepu o prenosu nedonosnih terjatev v ponedeljek predstavila nadaljnje aktivnosti.

Družba z NLB in NKBM usklajuje podrobnosti pogodbe o izvedbi ukrepov za zagotavljanje stabilnosti bank, ki naj bi bila podpisana v začetku prihodnjega tedna.

DUTB bodo za zagotovitev delovanja dokapitalizirali z 200 milijoni evrov "Vladni sklep o prenosu terjatev bomo preučili v najkrajšem možnem času," so sporočili z DUTB. Pogodba o izvedbi ukrepov za zagotavljanje stabilnosti bank, ki določa način in potek prenosa terjatev, je s strani DUTB sicer že pripravljena, z NLB in NKBM pa prihajajo še zadnje pripombe glede pogodbe.

Zato v DUTB pričakujejo, da bo pogodba z bankama podpisana v začetku naslednjega tedna. Vlada je namreč danes sprejela sklep o prenosu slabih terjatev na DUTB, kamor bo prenesenih za 4,5 milijarde evrov slabih terjatev treh največjih bank, pri čemer bo transakcijska vrednost prenosa teh terjatev znašala 1,676 milijarde evrov, za kar bo DUTB izdala obveznice z državnim poroštvom. DUTB bodo za zagotovitev delovanja dokapitalizirali z 200 milijoni evrov.

Čufer načrtuje, da se bodo prenosi slabih terjatev zaključili do aprila Prenos terjatev NLB in NKBM bodo začeli takoj po odobritvi Evropske komisije, kar naj bi se po napovedih finančnega ministra Uroša Čuferja besedah zgodilo v prihodnjih dneh, prenosi pa se bodo dogajali postopoma. Seznam teh terjatev bo javen, je dodal Čufer.

Prenosi terjatev Abanke pa se bodo začeli nekoliko kasneje, saj banka potrebuje končno odločbo Evropske komisije, za kar pa mora pripraviti program prestrukturiranja in program zavez (kar sta NLB in NKBM, ki sta že v postopku državne pomoči, že pripravili). Čufer načrtuje, da se bodo prenosi slabih terjatev zaključili do aprila.

Ne spreglejte