Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
10.23

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

2

Natisni članek

Abanka Nova KBM banka bonitetna ocena

Četrtek, 27. 6. 2019, 10.23

4 leta, 10 mesecev

Moody's zvišal bonitetno oceno Nove KBM in ohranil oceno za Abanko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

2

Nova KBM | Bonitetna agencija Moody's je Novi KBM po nedavnem prevzemu Abanke zvišala bonitetno oceno. | Foto STA

Bonitetna agencija Moody's je Novi KBM po nedavnem prevzemu Abanke zvišala bonitetno oceno.

Foto: STA

Bonitetna agencija Moody's je Novi KBM po nedavnem prevzemu Abanke, ki ga morajo sicer odobriti še regulatorji, zvišala bonitetno oceno z Baa3 na Baa2, oceno za Abanko pa je ohranila pri Baa2. S tem je Moody's izkazal veliko stopnjo verjetnosti, da bo transakcija uspešno končana in da bosta združeni banki izboljšali finančne temelje.

Moody's je boniteti obeh bank presojal teden dni potem, ko je Slovenski državni holding (SDH) v imenu države z Novo KBM podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke, za katero bo odštel 444 milijonov evrov. S prodajo Abanke je Slovenija izpolnila zaveze do Evropske komisije zaradi odobrene državne pomoči banki.

Abanka
Novice Kriminalisti na sedežu Abanke. Razkrivamo, koga in kaj preiskujejo.

Po združitvi bank bo v Sloveniji nastala druga največja bančna skupina

Z združitvijo bo nastala druga največja bančna skupina v Sloveniji s približno 22-odstotnim tržnim deležem. Transakcija, za katero so potrebna še dovoljenja Evropske centralne banke in varuha konkurence, naj bi bila končana v prvem četrtletju prihodnje leto.

Z združitvijo Abanke in Nove KBM bo v Sloveniji nastala druga največja bančna skupina s približno 22-odstotnim tržnim deležem. | Foto: Abanka/Facebook Z združitvijo Abanke in Nove KBM bo v Sloveniji nastala druga največja bančna skupina s približno 22-odstotnim tržnim deležem. Foto: Abanka/Facebook

Kot navajajo pri agenciji Moody's, bo Nova KBM z nakupom Abanke, ki se je konec lanskega leta lahko pohvalila z najnižjim deležem slabim posojil med slovenskimi bankami, utrdila svoj položaj na trgu, saj se bo njena bilančna vsota povzpela na 8,7 milijarde evrov, tržni delež pa na 22 odstotkov.

Abanka
Novice Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov

Moody's ocenjuje, da so obeti za prihodnost pozitivni

Bonitetna agencija pričakuje, da se bo znatno izboljšala kakovost banke. Delež slabih posojil se bo do konca leta prepolovil na pet odstotkov, slaba posojila bodo še naprej ustrezno pokrita, likvidnost pa bo ostala visoka.

Obeti za prihodnost so pozitivni. Bonitetna agencija med drugim pričakuje, da se bodo finančni temelji Nove KBM po prevzemu Abanke še okrepili, se pa zaveda, da se bodo sinergijski učinki pokazali šele čez čas. Prihodnja bonitetna ocena bo odvisna tudi od bonitetne ocene Slovenije.

Ne spreglejte