Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2012,
9.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

moč

Nedelja, 8. 1. 2012, 9.01

7 let, 2 meseca

Moč skupine držav BRICS se počasi krepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Moč skupine BRICS, ki jo sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika se v svetu počasi krepi.

Kot ocenjujejo poznavalci, pa bo minilo še nekaj časa, preden bodo omenjene hitro rastoče države uspele nastopati enotno. Od leta 2001 je prispevek BRICS k rasti svetovnega gospodarstva dosegel že 30 odstotkov.

Skupaj ustvarijo 14.000 milijard dolarjev Države BRICS, ki predstavljajo 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, zdaj ustvarijo 14.000 milijard dolarjev oz. 18 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP). V rokah imajo 40 odstotkov svetovnih deviznih rezerv, njihov delež v svetovni trgovini pa je 15-odstoten.

Brazilija je na lestvici izrinila Veliko Britanijo Kitajska že zaseda mesto drugega največjega gospodarstva na svetu, po podatkih Centra za gospodarske in poslovne raziskave (CEBR) iz Londona pa se je v kljub največjih šestih že uvrstila tudi Brazilija. Ta je namreč s šestega mesta za ZDA, Kitajsko, Japonsko, Nemčijo in Francijo izrinila Veliko Britanijo.

Glede na napovedi CEBR in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bosta na tej lestvici še pred koncem desetletja na četrtem in petem mestu pred Brazilijo pristali Rusija in Indija.

"Brazilija velja za enakovredno Kitajski" Nekdanji veleposlanik Brazilije v ZDA in Veliki Britaniji Rubens Barbosa je ta teden ocenil, da so se države BRICS v lanskem letu glede na gospodarsko krizo in glede na nastop razvitih držav dobro odrezale.

Kot je spomnil, Brazilija že velja za enakovredno Kitajski, Indiji in Rusiji, Južnoafriška republika, ki se je skupini priključila šele lansko leto, pa tudi dobro napreduje. Tuji vlagatelji kažejo vse več zanimanja za to z rudninami bogato državo, ki se predstavlja kot okno v najhitreje rastoče regije na svetu.

Članice BRICS med seboj dobro sodelujejo Četudi mnogi menijo, da je med državami BRICS preveč rivalstva in konfliktnih interesov, pa so Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika vendarle dokazale, da so sposobne tudi sodelovati.

Kitajska in Indija imata denimo dober dostop do ogromnih ruskih, brazilskih in južnoafriških virov rudnin in energije ter kmetijskih proizvodov. Poleg tega Kitajska naraščajočemu srednjemu sloju preostalih držav v skupini zagotavlja poceni potrošniške dobrine.

Pojavili so se tudi nekateri konflikti Med članicami BRICS pa so tudi konflikti. Brazilija denimo favorizira liberalizacijo kmetijskega trga, med tem ko se Kitajska in Indija na tem področju zavzemata za bolj protekcionističen odnos, je pojasnil analitik brazilskega ekonomskega inštituta Lia Valls Pereira.

Kot je dodal, Kitajska spodkopava brazilski izvoz na trge tretjih držav, s svojimi dampinškimi cenami pa je močno škodovala brazilskim industrijskim sektorjem, kot je tekstilni.

"Manjka skupen nastop" Vseh pet držav pa je enotnih v želji po vzpostavitvi bolj multipolarne svetovne ureditve. Med drugim pozivajo tudi k bolj porazdeljenem vplivu v mednarodnih finančnih institucijah, kakršna je IMF.

Za to pa jim manjka bolj enoten oz. skupen nastop. "Gre za postopen in počasen proces," je opozoril Barbosa, ki pa verjame, da bodo države premagale tudi to oviro.

Ne spreglejte