Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
16.28

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

privatizacija SDH Matej Pirc

Torek, 12. 8. 2014, 16.28

5 let, 4 mesece

Matej Pirc: Če se prodaja ustavi, investitorje zanimajo samo razlogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik uprave SDH Matej Pirc pravi, da strateški partner ni nujno boljši od finančnega vlagatelja, saj meja med obema v zadnjih letih ni več tako jasna.

Slovenski državni holding (SDH) namerava še letos končati prodajo NKBM, Telekoma Slovenije in Aerodroma Ljubljana. Predsednik uprave Matej Pirc aktualne sklepne faze prodajnega postopka Aerodroma Ljubljane ne želi komentirati, prav tako ne izboljšanih ponudb preostalih interesentov. "Postopek privatizacije Aerodroma je v občutljivi fazi, z izjemo že znanega in tega, da smo začeli ekskluzivna pogajanja z nemškim Fraportom. Morate nas razumeti, da bi lahko kakršnakoli informacija škodila pogajanjem in izkupičku."

Prav tako ne želi komentirati, koliko bi lahko za delnico ponudil omenjeni Fraport, ki je upravljavec frankfurtskega letališča. O tem, kakšna bi lahko bila prava vrednost, pa pravi: "Pri vsaki prodaji poleg vseh pripravljalnih faz pripravimo tudi interno cenitev vrednosti naložbe. Na podlagi cenitve lahko presojamo, ali so ponudbe ustrezne ali ne. Če bi mi povedali določeno ceno, bi to za potencialne kupce lahko bil znak, koliko pričakujemo. To pa vsekakor ni nekaj, kar bi pozitivno pripomoglo k iztržku."

"Ni nam znano, da bi kdo od interesentov odstopil" SDH bo prav tako nadaljeval prodajni postopek Telekoma Slovenije (TS je lastnik TSmedie, ki je izdajatelj spletnega portala Planet Siol.net). Na vprašanje, ali se je katerikoli ponudnik zaradi julijske zamrznitve privatizacije umaknil, Pirc odgovarja: "To bi težko ocenil, saj za sedaj nimamo tovrstnih informacij."

"Ne ločujemo med strateškimi in finančnimi investitorji" Pirc prav tako ne želi komentirati izjave premierke v odhodu Alenke Bratušek, ki se zavzema, da so pred finančnimi vlagatelji v prednosti strategi. "Velikokrat prodajamo podjetja v konzorciju prodajalcev, in sicer na podlagi jasnih, vnaprej določenih in znanih meril, ki jih sprejme prodajni konzorcij. To je odločilno. Mi ne ločujemo med strateškimi in finančnimi investitorji."

Primerni bi lahko bili tudi finančni investitorji Na vprašanje, ali so strateški vlagatelji boljši, pa Pirc odgovarja: "Tu gre za vsak primer posebej. Strateški investitorji zagotovo dobro poznajo panogo, v kateri delujejo, vendar se je v krizi spremenilo tudi dojemanje finančnih investitorjev. Strategi so se osredotočili v osnovno dejavnost, finančni investitorji so pa začeli bolje razumeti dejavnost, v katero vlagajo, in se z njo tudi ukvarjajo. Ta razlika med strategi in finančnimi vlagatelji se zelo zmanjšuje, v posameznih primerih so finančni investitorji celo bolj osredotočeni na dejavnost kot strateški. Predvsem ker imajo v svojem portfelju več naložb iz iste dejavnosti."

Če se prodaja ustavi, investitorje zanimajo samo razlogi Slovenija je v preteklosti že večkrat napovedala privatizacijo določenih podjetij, potem pa tega ni izpeljala. Na vprašanje, kaj bi pomenilo, če bi se to spet zgodilo, Pirc odgovarja: "Pomembni so razlogi, zaradi katerih ustaviš prodajo. Če bi se to zgodilo na primer zaradi premalo kvalitetnih ponudb, bi to investitorji razumeli. Bolj težavno pa je, če se prodaja ustavi iz razlogov, ki niso ekonomski, recimo sklep državnega zbora o ustavitvi prodaje sredi prodajnega postopka."

Pomembna je zgolj in samo cena Pirc poudarja, da je pri prodaji naložb v ospredju izključno višina kupnine. "Pravila Evropske komisije o državnih pomočeh so jasna. Ta pravila ne dovoljujejo nefinančnih zavez, saj se tako lahko razumejo kot nedovoljena državna pomoč. Kakršnekoli nefinančne zaveze bi prav tako znižale kupnino."

SDH čaka na pravo strategijo V SDH v najkrajšem mogočem času od nove vlade pričakujejo tudi strategijo. V njej bi po Pirčevem mnenju moralo biti natančno zapisano, katera podjetja so strateška. "Ključni so strateški razvojni cilji, kam se želi država usmeriti, kje se želi razvijati in na kaj se želi osredotočati. Pričakujem, da bo v strategiji jasno opredeljeno, kaj je strateško in zakaj je nekaj strateško. To je za nas ključno, da znamo vodstvom nadzornih svetov družb postaviti ustrezne cilje in merila."

Ne spreglejte