Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 10. 2014,
17.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dušan Mramor javni sektor

Torek, 7. 10. 2014, 17.10

7 let, 2 meseca

Marjan Batagelj: Pa naj sindikati prevzamejo vodenje države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kje lahko varčuje minister Dušan Mramor? Ekonomist Ovin pravi, da pri javnih naročilih, Novković iz GZS bi znižal maso plač javnih uslužbencev, podjetnik Batagelj pa, če ne gre drugače, tudi plače.

Minister za finance Dušan Mramor bo do konca leta pripravil rebalansa proračuna za letošnje in prihodnje leto. Mramor je povedal, da za letos ni več mogoče speljati korenitejših sprememb, tako da bodo prihranke iskali posamezni ministri, primanjkljaj pa bo za 200 milijonov višji od načrtovanega. A veliko težje bo pri sestavi rebalansa proračuna za prihodnje leto, kjer bo primanjkljaj enak letošnjemu, in sicer 1,2 milijarde evrov. Na prihodkovni strani Mramor prihodnje leto računa za 100 milijonov evrov prihodkov z različnimi ukrepi, na strani odhodkov pa namerava povečati učinkovitost in racionalizirati javni sektor ter zmanjšati obseg podvajanja nalog. Omenil pa je tudi prihranek z racionalizacijo javnih naročil. Kje bi država še lahko našla prihranke? Odgovarjajo ekonomist Rasto Ovin, podjetnik Marjan Batagelj in Goran Novković iz gospodarske zbornice.

Manevrskega prostora je izjemno malo Rasto Ovin, dekan DOBA fakultete, pravi, da ima finančni minister izjemno malo manevrskega prostora. "Tudi zaradi dejstva, kakšna je koalicija," pravi Ovin, ki meni, da bi lahko nekatere obveznosti prenesli tudi v prihodnje leto, pa čeprav je veliko vprašanje, na kolikšno rast lahko računamo. "Mislim, da bi morali začeti enkrat za vselej razmišljati, kako bi lahko pritegnili kapital in naredili vsaj malce bolj ugodno poslovno okolje. Država bi lahko veliko privarčevala pri javnih naročilih, a samo to bi bilo premalo."

Prej ali slej bo treba zarezati tudi v plače in socialne transferje Kot pojasnjuje Ovin, se je vsaj politično najlažje odreči investicijam, vendar bi sam tu poiskal možnost, da bi pri teh sodeloval tudi tuji kapital. Po njegovem prepričanju bo enkrat treba zarezati tudi v plače in socialne transferje. "Seveda, če se ne zgodi nekaj revolucionarnega na gospodarski rasti, česar pa ne pričakujem." A pri tem poudarja, da se do zdaj nobena vlada s sindikati ni znala ustrezno dogovoriti o prioritetah, saj ni bilo ne pravega zaupanja ne dialoga."

Pa naj sindikati prevzamejo vodenje države Podobnega mnenja je tudi podjetnik Marjan Batagelj, ki pravi, da je Slovenija talec sindikatov. "Pa naj sindikati prevzamejo vodenje države, saj oni očitno vedo, kaj je treba narediti," pravi Batagelj, ki poudarja, da je zdajšnja vlada še pred posebej težko nalogo in da če ne gre drugače, se morajo znižati tudi stroški dela. "Kje je privatizacija, kje tuj kapital, ali se spodbuja domači kapital? To se sprašujem," opozarja Batagelj, ki se ne bi zanašal na evropsko gospodarsko rast. "Težko je jahati drugega konja. Lepo je, če je hiter in če mu slediš, ne moreš pa biti na njem," se je slikovito izrazil Batagelj, ki meni, da bi morala biti prioriteta te vlade, da slovenska podjetja ostanejo v državi in da se lahko pri nas normalno razvijajo.

Nižati plače je težko, potrebujemo pa reforme Goran Novković iz gospodarske zbornice pravi, da bi si morali enkrat za vselej socialni partnerji naliti čistega vina. "Nujno potrebujemo reforme, tako zdravstveno kot reformo trga dela in pokojninsko reformo," pravi Novković, ki kratkoročno rešitev vidi v zmanjšanju mase plač v javnem sektorju. "Po mojem prepričanju je skoraj nemogoče znižati plače v javnem sektorju, ker so se že dosti znižale. Lahko pa odpravimo uravnilovko, kar bi že pomenilo prihranek, prav tako pa bi morali tudi zmanjšati število zaposlenih."

Ne spreglejte