Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
8. 5. 2015,
10.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanska borza LJSE Krka

Petek, 8. 5. 2015, 10.55

7 let, 2 meseca

Ljubljanska borza lani občutno povečala promet

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanska borza je leta 2014 promet povečala za 75 odstotkov, več kot podvojilo pa se je trgovanje z delnicami. Večino prometa so opravili tuji vlagatelji, največ trgovanja je bilo z delnicami Krke.

Borza je tako leto končala z 280 tisoč evri dobička. Trgovalna aktivnost se je letos sicer nekoliko umirila, a je borzni promet še vedno v okviru ravni iz leta 2013.

Največ trgovali z delnicami Krke Večinski delež prometa je bil ustvarjen z delnicami v prvi kotaciji. Ta je lani znašal 62 odstotkov. Po prometu ostaja na prvem mestu Krkina delnica, s katero je bilo v preteklem letu ustvarjenega 27 odstotkov vsega trgovanja z delnicami.

Večino prometa v okviru prve kotacije so opravili tuji vlagatelji, ki s 45-odstotnim deležem na strani nakupa in 40-odstotnim deležem na strani prodaje predstavljajo najpomembnejšo skupino aktivnih vlagateljev. Dobršen del prometa tujcev se izvede prek slovenskih borznih posrednikov, ti skupno dosegajo 87-odstotni tržni delež.

Načrtovana privatizacija spodbudila vlagatelje Promet slovenskih fizičnih oseb se je v primerjavi z letom 2013 zvišal za sedem odstotnih točk in znašal 27 odstotkov.

Boljše delovanje ljubljanskega borznega trga lahko pripišemo izboljšanju gospodarskega okolja v Sloveniji, rasti izvoza in bruto domačega proizvoda ter privatizacijskim načrtov države. Kombinacija omenjenih dejavnikov je pritegnila vlagatelje, ki so ponovno ovrednotili potencial slovenskih družb, posledično so se izboljšali tečaji, trgovanje pa se je povečalo, pravijo na Ljubljanski borzi.

Prodaja Ljubljanske borze še letos Ljubljanska borza, ki je od leta 2008 v lasti Dunajske borze, bo kljub ugodnim trendom poslovanja verjetno še letos dobila novega lastnika. Dunajska borza, ki deluje v okviru avstrijske holdinške družbe CEESEG, vključuje pa borze na Dunaju, v Ljubljani, Budimpešti in Pragi, namreč še vedno razmišlja o prodaji Ljubljanske borze. Zanimanje je pokazalo več interesentov, ekonomsko sprejemljive ponudbe pa bodo preučili do poletja.

Po neuradnih informacijah se za nakup zanima tudi Zagrebška borza, s katero sicer Ljubljanska borza že sodeluje pri organizaciji investicijskih dogodkov za potencialne vlagatelje. Nakup bi jim omogočil uporabo iste trgovalne platforme.

Ne spreglejte