Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
14. 10. 2015,
11.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nafta

Sreda, 14. 10. 2015, 11.10

7 let, 2 meseca

Lahko spet pričakujemo dražji bencin?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred letom dni so imeli svetovni izvozniki nafte eno samo željo: da bi se cena nafte znova vrnila na 100 dolarjev za sod. Bi lahko nedavne podražitve uresničile njihove sanje?

Cena severnomorske nafte brent je pretekli teden končala pri dobrih 52 dolarjih (45,5 evra) za 159-litrski sod, kar je skoraj devetodstotna rast. Višje cene na svetovnih trgih smo v torek občutili tudi slovenski potrošniki, saj so se vsi naftni derivati podražili.

Avgusta cene padle pod 40 dolarjev za sod Po avgustovskih rekordno nizkih cenah nafte, ko je ta padla pod 40 dolarjev za sod, so se cene počasi dvignile. Pretekli teden so se na krilih manjše verjetnosti, da bi ameriška centralna banka Federal Reserve še letos povišala ključne obrestne mere, precej zvišale.

Vse manj naftnih vrtin v ZDA … Upravljavec skladov v družbi Alta Skladi Miha Mihalj vzroke za nenadno rast cen vidi predvsem v nadaljnjem zmanjševanju števila aktivnih vrtin v ZDA in zmanjšanju načrpanih količin.

"Do konca leta naj bi se ameriško črpanje nafte spustilo pod devet milijonov sodčkov, kar bi lahko uravnotežilo ponudbo in povpraševanje ter vsaj stabiliziralo ceno nafte na okoli 50 dolarjev za sod," pojasnjuje Mihalj.

… a ponudba še vedno presega povpraševanje "Zanimivo je, da kljub manjšemu številu novih vrtin v ZDA ob rekordno visokih zalogah nafte ponudba še vedno presega povpraševanje za milijon sodov na dan," dodaja Matej Mazi iz družbe NLB Skladi. Po njegovem mnenju je rast cen tudi posledica zaostrovanj razmer na Bližnjem vzhodu.

Vrtine s polovico nižjimi stroški črpanja Mazi kot glavna razloga proti nadaljnjemu zviševanju cen nafte navaja razvoj novih tehnologij črpanja, s čimer je ponudba postala bolj elastična kot v 70. letih, ter vse nižjo ceno črpanja nafte.

"V preteklih letih se je cena črpanja surove nafte z omenjeno tehnologijo gibala pri 60 dolarjih (52,5 evra) za sodček, danes pa marsikatera obstoječa vrtina deluje s polovico nižjim stroškom črpanja. Izpostaviti velja tudi, da je za začetek črpanja s hidravličnim lomljenem potrebnih le nekaj tednov, s klasičnimi vrtinami pa tudi več kot leto dni," ponazori Mazi.

Rast ne bo dolgotrajna Nekateri tuji analitiki ocenjujejo, da kakršnakoli rast cen verjetno ne bo trajala dolgo, saj je trg še vedno zasičen z nafto, napovedi o počasnejši rasti svetovnega gospodarstva v letošnjem in prihodnjem letu pa ne vplivajo dobro na povpraševanje.

"Menimo, da se bodo cene nafte v prihodnjih šestih mesecih le zmerno okrepile," pravijo v britanski banki Barclays. "Ključno, kar manjka zdaj, je občutnejše okrevanje svetovnega gospodarstva za spodbujanje povpraševanja," menijo.

IEA napoveduje manjše povpraševanje, Opec ga zvišuje Na to je včeraj opozorila tudi Mednarodna agencija za energijo (IEA). Ocenjuje, da se bo rast svetovnega povpraševanja po nafti prihodnje leto zaradi bolj pesimističnih gospodarskih napovedi upočasnila.

Na drugi strani organizacija držav izvozni nafte Opec napoveduje, da se bo svetovno povpraševanje po črnem zlatu letos okrepilo bolj od pričakovanj.

Investicije naftnih podjetij strmo navzdol Mihalj pojasnjuje, da so se investicije naftnih podjetij v letošnjem letu drastično znižale in se še znižujejo.

"To pomeni, da se bo v prihodnje zmanjševalo tudi črpanje, naftni trg pa se lahko hitro znajde v deficitu. Gre le za vprašanje časa. Pri teh cenah je srednjeročna in dolgoročna ponudba nafte ogrožena," pravi Mihalj. To bi lahko posledično dvignilo ceno nafte.

Cena se do konca leta ne bo bistveno spremenila A kljub temu ima napovedi o ceni 100 dolarjev (87,6 evra) za sod do konca leta Mihalj za preveč optimistične.

"Bolj realna ocena je, da bo sodček zahodnoteksaške nafte končal med 50 in 60 dolarji (43,8–52,6 evra), sod severnomorske nafte brent pa med 55 in 65 dolarji (48,2–56,9 evra)," napoveduje. Dodaja, da je vse odvisno od gibanja proizvodnje v ZDA in državah Opeca, preseneti pa lahko tudi decembrsko zasedanje Opeca, če bi države članice posegle po nižjih produkcijskih kvotah.

Tudi Mazi je prepričan, da magična meja 100 dolarjev za sod do konca leta nikakor ne bo dosežena. "Zaradi visoke stopnje fleksibilnosti tehnologije hidravličnega lomljenja pričakujemo, da bo morebiten rast cene surove nafte takoj vodil v dodatno ponudbo, kar bo onemogočalo znatnejšo rast cen nafte," sklene upravljavec NLB Skladov.

Ne spreglejte