Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2014,
17.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kitajska Slovenija Luka Koper

Torek, 23. 9. 2014, 17.00

7 let, 2 meseca

Kitajski gospodarstveniki iščejo posle v Sloveniji, zanima jih vlaganje v Luko Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji se te dni mudi kitajska delegacija gospodarstvenikov in upraviteljev kitajskega pristaniškega mesta Shenzhen. Zanima jih gospodarsko sodelovanje s Slovenijo.

Čeprav so prišli na povabilo predstavnikov podjetja Alps Wine, ki se ukvarja s prodajo slovenskih vin na Kitajsko, jih zanima tudi širše iskanje možnosti poslovnega sodelovanja s Slovenijo, zlasti na področju transporta.

Obiskali nekaj vinarjev in se srečali s predstavniki Luke Koper Na čelu delegacije je predsednik uprave največjega južnokitajskega pristanišča Yantian Li Bing, ki se je v ponedeljek srečal s predstavniki Luke Koper, v sredo pa bodo kitajski predstavniki obiskali mariborsko letališče in kidričevski Talum.

Kot je povedal direktor podjetja Alps Wine Martin Gobec, kitajske goste zanima tudi poslovno povezovanje na področju vinarstva. Z njimi namreč že sodelujejo, saj so njihovi distributerji, obenem pa prek že omenjenega pristanišča slovenska vina tudi dostavljajo kitajskim kupcem.

V Sloveniji bodo zato obiskali nekatere slovenske vinarje, ki iščejo strateške partnerje. Gobec podjetij, ki so potencialni partnerji, konkretno ni imenoval, je pa spomnil, da je tako ali tako že splošno znano, da kupce med drugim iščejo v Vipavski kleti in konjiškem Zlatem griču.

"Na Ptuju na voljo ogromno še neizkoriščenega potenciala geotermalne energije" Kitajsko delegacijo sta danes na Ptuju sprejela tudi tamkajšnji župan Štefan Čelan in minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc. Zadnji je med drugim izpostavil, da je Slovenija zainteresirana predvsem za sodelovanje na področju transporta in logistike, pri tem je posebej omenil Luko Koper in železnice, pa tudi turizem.

Čelan je k temu dodal še nekaj lokalnih priložnosti, med drugim vlaganja na področju obnovljivih virov energije. Pri tem je spomnil na dejstvo, da je na Ptuju na voljo ogromno še neizkoriščenega potenciala geotermalne energije, zato iščejo partnerje, ki bi razpoložljivih od 200 do 250 gigavatov energije želeli izkoriščati za proizvodnjo elektrike, pare in hladu.

Vodja kitajske delegacije Li Bing je potrdil, da so v Slovenijo prišli iskat poslovne priložnosti, in ob tem ni skrival, da jih zanima predvsem vlaganje v koprsko pristanišče.

Ne spreglejte