Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2015,
10.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Iran

Sreda, 22. 7. 2015, 10.32

6 let, 7 mesecev

Iranski 80-milijonski trg čaka tudi na Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdaj bodo oči bolj uprte v ta trg, odprava sankcij pa še ne pomeni, da bo posel kar sam stekel, pravi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj.

Iran je prejšnji teden s peterico članic Varnostnega sveta ZN in Nemčijo na Dunaju sklenil uraden dogovor o svojem jedrskem programu, ki med drugim predvideva tudi odpravo sankcij proti Iranu.

Tako se bo spet lahko oživila trgovina s to bližnjevzhodno državo. Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je že pred časom dejal, da se s tem Sloveniji v Iranu odpirajo dobre možnosti na področju gospodarstva, za sodelovanje s Slovenijo pa naj bi se zelo zanimal tudi Iran.

Na ministrstvu za zunanje zadeve sodelovanje med Slovenijo in Iranom opisujejo kot dobro. "Menimo, da se bo s postopno omilitvijo oz. ukinitvijo sankcij interes slovenskih podjetij dodatno povečal. Zaradi izraženega interesa slovenskih in iranskih poslovnih subjektov je bil maja 2011 na GZS ustanovljen tudi Poslovni klub Slovenija – Iran."

Blagovna menjava z Iranom Skupen obseg blagovne menjave Slovenije z Iranom je leta 2014 znašal 22 milijonov evrov, kar je za 13,8 odstotka manj kot leta 2013. Vrednost slovenskega izvoza v Iran je znašala 21,4 milijona evrov (14,6 odstotka manj kot leta 2013), vrednost uvoza iz Irana pa 0,6 milijona evrov (24,3 odstotka manj kot leta 2013), kar pomeni, da je zunanjetrgovinski presežek znašal 20,8 milijona evrov.

Obseg storitvene menjave je leta 2013 znašal 3,1 milijona evrov, kar je 55 odstotkov več kot leta 2012.

Leta 2014 ni bilo neposrednih investicij slovenskih podjetij v Iranu. Leta 2013 je vrednost neposrednih slovenskih naložb v Iranu znašala pol milijona evrov, leta 2012 1,7 milijona, leta 2011 5,7 milijona evrov.

Po podatkih Spirit Slovenija v Iran izvaža 109 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je prisotnih okoli 15 iranskih podjetij.

Priložnost za infrastrukturna podjetja "Priložnost za slovensko gospodarstvo vidimo v projektiranju zahtevnejših objektov, cest in preostale infrastrukture. Med perspektivna področja sodelovanja spadajo logistika (Luka Koper kot vstopno-izstopna točka iranske trgovine), rudarstvo, avtomobilska industrija, IT in računalniške industrije, notranje opreme in farmacije," pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Trenutno se izvaja projekt za izgradnjo laboratorija za preizkušanje vodnih turbin (Turboinštitut in tehnična univerza iz Teherana).

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se bo v petek srečal z iranskim veleposlanikom Ramandijem. Tema pogovorov bodo ocena trenutnega stanja gospodarskega sodelovanja Slovenije z Iranom in okvirni dogovori o mogočih nadaljnjih korakih in aktivnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja. Med te spadata tudi morebiten ministrski obisk z gospodarsko delegacijo v Iranu in morebitna ustanovitev mešane gospodarske komisije z Iranom, ki bi med drugim omogočila sodelovanje Slovenije in Irana na tretjih trgih, so sporočili z ministrstva. V postopku je tudi priprava sporazuma o gospodarskem sodelovanju med Iranom in Slovenijo.

Hribar Milič: Iran smo zanemarili "V dozdajšnjem obdobju smo Iran precej zanemarili, tudi diplomatsko-politično. Menim, da je bila to, da smo pred dvema letoma in pol zaprli svoje veleposlaništvo, velika napaka. Vsako leto smo organizirali gospodarsko delegacijo in videli, da je tam veliko priložnosti," je dejal predsednik Poslovnega kluba Slovenija-Iran Samo Hribar Milič.

Po njegovem mnenju bi morala Slovenija izkoristiti izjemno velik iranski trg. "Možnosti so tudi na področju logistike, turizma, energentov. Slovenska podjetja so sposobna priložnosti na iranskem trgu izkoristiti, vendar sta nujni diplomatska otoplitev odnosov in zlasti čim prejšnje organiziranje veleposlaništva v Teheranu."

"Posli vseskozi potekajo. Imamo informacije, da podjetja delajo prek Turčije, Emiratov, Armenije, celo prek Indije. Menjava se je torej v vmesnem času dogajala prek tretjih držav, kar je posle otežilo. Z vzpostavitvijo in otoplitvijo odnosov bi posli potekali neposredno, kar pomeni večjo konkurenčno sposobnost in hitrejše poslovanje," meni Hribar Milič.

Posel ne bo stekel kar sam od sebe Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj pravi, da se bo vsako podjetje o vstopu na iranski trg odločalo na podlagi lastnih interesov. "Zdaj bodo oči bolj uprte v ta trg, odprava sankcij pa še ne pomeni, da bo posel kar sam stekel."

Ferfila: Treba bo še počakati "Slovenija je imela v Iranu svoje veleposlaništvo, ker je imela dokaj močan izvoz v Iran, ki je bil zelo zanimiv trg," o trgovski menjavi pred sankcijami pravi ekonomist in politolog ter opozarja, da je glede sporazuma treba še malo počakati. "Takoj se trgovina ne bo sprostila. Ne gre se bati, da je ne bi odobril iranski parlament, težje pa bo dogovor potrjen v ameriškem kongresu. Kakšni zapleti še lahko nastanejo, je pa to vsekakor priložnost za Slovenijo."

"Iran je srednje razvita država, s tem da je precejšnja razlika med mesti in podeželjem. Predvidevam, da se da v mestih prodati tako rekoč vse," glede slovenskih možnosti na iranskem trgu pravi Ferfila. "Odvisno pa je, katerim državam se bo tam uspelo najprej uveljaviti."

Ne spreglejte