Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
20. 10. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

NetPRO

Petek, 20. 10. 2017, 13.34

6 let, 6 mesecev

Ena najtežjih stvari na svetu? Nekomu v obraz reči: "Ne!"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Meta Grošelj, trenerka za upravljanje časa in energije, na tretji poslovni konferenci NetPRO svetuje, kdaj in predvsem kako izreči včasih najtežjo besedico: "Ne!"

Tisti, ki večkrat rečejo "ne", so uspešnejši

Razlika med uspešnim in neuspešnim človekom je pogostost uporabe besede "ne" v resničnem življenju, je slavne besede ameriškega vlagatelja in enega najbogatejših ljudi na svetu Warrena Buffetta povzela Meta Grošelj. 

Opozorila je, da je treba razlikovati med uporabo besede "ne", ki jo nekdo izreče zaradi razdraženosti ali iz gole neprijaznosti, ter besedo "ne", ki zagovarja določeno stališče in položaj tistega, ki jo je uporabil. 

"Beseda NE ni strategija. Strategija je tisto, kar ji sledi."

"Ne" je po mnenju Mete Grošelj samo beseda. Sama beseda nima teže in ni strategija - s strategijo jo je treba šele podpreti, opozarja.

To pomeni, da mora biti posameznik na izrek besede "ne" pripravljen, to pa je mogoče le, če ima pravilno strategijo - jasno zastavljene cilje in podrobno izdelan načrt, kako jih bo dosegel.

Najuspešnejši poslovneži in športniki na svetu so uspešni prav zato, ker svoje delo načrtujejo mesece vnaprej in se dosledno držijo svojega urnika, je pojasnila Grošljeva.

"Med osornim in cepetajočim NE-jem, ki ga izrečemo ob negativnem odzivu na nekaj ali nekoga, ter NE-jem, ki ga nato podkrepimo z razdelano utemeljitvijo, zakaj smo ga izrekli, je velika razlika," pravi Meta Grošelj.  | Foto: Pixabay "Med osornim in cepetajočim NE-jem, ki ga izrečemo ob negativnem odzivu na nekaj ali nekoga, ter NE-jem, ki ga nato podkrepimo z razdelano utemeljitvijo, zakaj smo ga izrekli, je velika razlika," pravi Meta Grošelj. Foto: Pixabay

Če prevečkrat rečemo "da", bomo imeli težave

Grošljeva je še opozorila, da ljudje vse prevečkrat rečejo "da" oziroma se strinjajo z drugimi ljudmi, ker jih je strah negativnega odziva, ki bi sledil, če bi se opogumili in svoje stališče zagovarjali z "ne". 

Kaj se lahko zgodi? Kdor prevečkrat reče "da", bo morda imel težave, saj bo njegovo pogosto udinjanje željam in stališčem drugih morda izkoriščeno, zlorabljeno. Ko se bo končno enkrat opogumil in vendarle izrekel odločen "NE!", bo ta morda deležen še bolj negativnega odziva, kot če bi "ne" rekel takoj na začetku. 

Meta Grošelj je trenerka za upravljanje časa in energije. Kot trenerka, blogerka, pisateljica in mentorica pomaga posameznikom dvigniti učinkovitost upravljanja virov, kot so čas, energija, sreča, vsa ta znanja pa združuje pod blagovno znamko Četrta Dimenzija. | Foto: NetPRO Meta Grošelj je trenerka za upravljanje časa in energije. Kot trenerka, blogerka, pisateljica in mentorica pomaga posameznikom dvigniti učinkovitost upravljanja virov, kot so čas, energija, sreča, vsa ta znanja pa združuje pod blagovno znamko Četrta Dimenzija. Foto: NetPRO

Preberite tudi: "Namesto vprašanja, zakaj nekaj ni mogoče, se vprašajte, kaj če bi ..."

Ne spreglejte