Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2012,
15.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vetrna elektrarna

Petek, 17. 2. 2012, 15.45

7 let, 2 meseca

Elektro Primorska priglasila začetek gradbenih del za projekt vetrne elektrarne Volovja reber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družba Elektro Primorska je 10. februarja pristojne institucije obvestila o začetku gradbenih del na projektu vetrne elektrarne Volovja reber.

V družbi pravijo, da imajo za začetek gradbenih del vsa potrebna dovoljenja, okoljevarstveno soglasje pa je v ponovni presoji na Arsu. Prav na pomanjkanje slednjega pa jih opozarjajo v DOPPS.

Elektro Primorska začetek gradbenih del pričakuje v prvi polovici marca, so pojasnili v družbi.

Trenutno čakajo na odločitev Agencije RS za okolje Predvidena gradbena dela bo družba izvajala v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Ilirska Bistrica v zunanjem stikališču v daljnovodnem polju E08, ki je priključno mesto daljnovoda, ki povezuje RTP Ilirska Bistrica in vetrno elektrarno Volovja reber. Kot navajajo v Elektru Primorska, se zemeljska dela v daljnovodnem polju E08 še niso začela.

"V družbi Elektro Primorska za začetek gradbenih del razpolagamo z vsemi potrebnimi dovoljenji, ki so predpisana s trenutno veljavno zakonodajo," navajajo v družbi in dodajajo, da je okoljevarstveno soglasje v ponovni presoji na Agenciji RS za okolje (Arso) in da trenutno čakajo na odločitev oz. odločbo.

Na DOPPS menijo, da investitor nima okoljevarstvenega soglasja V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pa menijo, da investitor ne sme začeti z gradnjo, saj nima zahtevanega okoljevarstvenega soglasja. Okoljevarstveno soglasje je bilo sicer izdano 26. junija 2006, a je bilo s sodbo upravnega sodišča iz marca lani pravnomočno razveljavljeno, navajajo v DOPPS.

DOPPS je zato, ker meni, da bi bil napovedani začetek gradnje vetrne elektrarne Volovja reber nezakonit na kateremkoli delu projektnega območja, za danes napovedal, da bo "nameravano črno gradnjo prijavil pristojnim gradbenim in okoljskim inšpekcijskim službam".

Gradbeno dovoljenje preneha veljati konec tega meseca Gradbeno dovoljenje za gradnjo vetrne elektrarne z 29 vetrnicami in pripadajočega visokonapetostnega daljnovoda je bilo Elektro Primorski izdano februarja 2007. Če investitor ne bi začel z gradnjo, bi mu gradbeno dovoljenje prenehalo veljati konec tega meseca, še navajajo v DOPPS.

Ne spreglejte