Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

slaba banka DUTB

Torek, 29. 3. 2016, 9.28

6 let, 7 mesecev

Državna DUTB bi še 20 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
DUTB | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Pri prenosu terjatev Save na Slovenski državni holding se spet zapleta. Razlog: državna slaba banka želi zaslužiti okoli dvajset milijonov evrov na račun drugih dveh državnih podjetij.

Kapitalska družba in Slovenski državni holding (SDH) bosta v četrtek in petek predvidoma dokončno odločala o odkupu terjatev do Save od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Toda nadaljnji zapleti tudi dva meseca po tem, ko je vlada DUTB naročila prodajo teh terjatev, niso izključeni. Več indicev kaže, da želi DUTB z novimi manevri postopek prodaje zavleči do trenutka, ko bo na vrsti glasovanje o Savini prisilni poravnavi. S tem bi lahko na slabi banki Savo še vedno spravili v stečaj. To bi pomenilo, da bi njena turistična divizija dobila novega lastnika.

Kako so se terjatve do Save čez noč napihnile
Na DUTB so po več tednih zavlačevanja predstavnikom Kada in SDH pred časom le omogočili vpogled v dokumentacijo o terjatvah. Tam jih je čakalo presenečenje. Izkazalo se je, da je DUTB terjatve do Save v svojih poslovnih knjigah prevrednotil navzgor za okoli 50 odstotkov. To je storil v času, ko je Savo želel spraviti v stečaj, kar je takrat utemeljeval z razlago, da gre za finančni holding brez vrednosti.

Nominalna vrednost terjatev do Save znaša okrog sto milijonov evrov. DUTB jih je od NLB in drugih državnih bank odkupila s 60-odstotnim popustom. Zanje je tako plačala manj kot 40 milijonov evrov. Naknadno je za okoli pet milijonov evrov pridobil še terjatve, ki sta jih do Save imeli Factor banka in ena od manjših tujih bank.

Zaslužek DUTB, ki ga plačata SDH in Kad
Skupaj bi torej morale biti terjatve do Save, katerih nominalna vrednost presega sto milijonov evrov, ovrednotene na okoli 45 milijonov evrov. A v bilancah DUTB očitno ni tako. Njihova vrednost je že na zadnji dan lanskega junija znašala približno 65 milijonov evrov, torej dvajset milijonov evrov več.

To posledično pomeni, da bo za prav toliko za SDH in Kad dražji tudi nakup teh terjatev. Razlika, nastala ob prevrednotenju, bo ostala na DUTB. Ta bi v tem primeru dobiček kar dvakrat ustvaril na plečih države. Najprej, ko so njene banke z velikimi diskonti terjatve prenašale na DUTB. V drugo bi ga slaba banka pridelala na račun Kada in SDH, dveh podjetij v lasti države.

Kdaj je DUTB terjatve do Save prevrednotila navzgor, ni znano. | Foto: Bojan Puhek Kdaj je DUTB terjatve do Save prevrednotila navzgor, ni znano. Foto: Bojan Puhek

Manevri DUTB mimo vlade
Pri tem je vprašanje, kakšni so bili sploh razlogi za takšen manever DUTB. Med 31. decembrom 2014, ko so bile terjatve do Save v bilancah vredne okrog 45 milijonov evrov, in 30. junijem 2015, ko se je njihova vrednost naenkrat dvignila, se namreč s Savo ni dogajalo nič posebnega. Seveda če pri tem odštejemo, da je DUTB v tem obdobju nasprotovala zunajsodnemu prestrukturiranju Save, zaradi česar je bil uveden postopek prisilne poravnave.

Drugi pomemben podatek je, da je sklep vlade slabi banki omogočil manevriranje z vrednostmi terjatev. Določil je namreč, da mora DUTB terjatve do Save prodati po vrednosti, najmanj enaki tisti, po kateri je sama odkupila terjatve od državnih bank, ali pa po knjigovodski vrednosti, če je ta višja od prenosne vrednosti

So v DUTB bilance popravljali za nazaj?
Neznanka ostaja, kdaj je DUTB terjatve do Save prevrednotila navzgor. Če je to storila šele po sklepu vlade, ki ga je vlada sprejela januarja letos, ni mogoče izključiti možnosti, da so v DUTB bilanco za prvo polletje 2015 celo naknadno popravili.

Odgovori DUTB teh dvomov ne odpravljajo. Na konkretno vprašanje, kdaj in kdo je sprejel odločitev o povišanju vrednosti terjatev do Save, niso odgovorili. Prav tako niso pojasnili, kakšen je razlog za prevrednotenje in kakšna je razlika med prenosno in knjigovodsko vrednostjo. Zatrdili so le, da je KPMG kot revizor za leto 2014 izdal revizijsko poročilo brez pridržka, zato "lahko potrdimo, da so bile terjatve pravilno knjigovodsko vrednotene".

V SDH naših vprašanj o prevrednotenju terjatev niso želeli komentirati.

Zavlačevanje gre na roko DUTB
Vprašanje je, ali so v ozadju manevra DUTB poleg želje po čim višji kupnini za poravnavanje obveznosti iz sanacije bank še kakšni drugi interesi.

Morebitni časovni zamik prenosov bi namreč šel DUTB močno na roko. V času glasovanja o "prisilki" Save bi bil še vedno lastnik terjatev. Na ta način bi jo lahko pahnil v stečaj. "Za potrditev prisilne poravnave morajo biti izpolnjeni vsi pogoji, ki bodo zagotavljali najboljši dolgoročni rezultat," so v DUTB odgovorili na vprašanje, ali bodo v tem primeru podprli prisilno poravnavo. Junija se izteče tudi mandat trem od devetih članov nadzornega sveta Save: Romanu Ambrožu, Roku Ponikvarju in Lučki Pogačnik. To bo odprlo vrata zamenjavi vodstva, za kar si DUTB zavzema že dlje časa.

Nekdanji glavni izvršni direktor slabe banke Torbjörn Månsson je vlada obtožil, da se je vmešavala v delo slabe banke v posameznih primerih. | Foto: Bor Slana Nekdanji glavni izvršni direktor slabe banke Torbjörn Månsson je vlada obtožil, da se je vmešavala v delo slabe banke v posameznih primerih. Foto: Bor Slana

Balogh o Savi drugače kot Mansson
Za razliko od svojega predhodnika Torbjörna Månssona je glavni izvršni direktor slabe banke Imre Balogh v javnih izjavah v zadnjem času poudarjal, da ima Sava veliko neizkoriščenega potenciala in da se bo njena vrednost ob uresničitvi načrta finančnega prestrukturiranja bistveno povečala.

DUTB se sicer z ameriškim finančnim skladom York Global Finance Offshore BDH, ki je v zadnjih mesecih pridobil že 30 odstotkov terjatev do Save, ni uspelo dogovoriti o prihodnosti družbe. Hkrati sta SDH in Kad – četudi še nista lastnika terjatev – z Američani že podpisala sporazum o skupnem upravljanju Save.

Zgodovina spora DUTB – Sava
Kot je znano, se je vlada za prodajo terjatev SDH in Kadu odločila po številnih nesoglasjih med upravo Save in DUTB. Sava, katere ključne naložbe so družba Sava Turizem ter deleži v Hotelih Bernardin in Istrabenzu Turizmu, je namreč zaradi prezadolženosti v postopku prisilne poravnave.

Vrhunec je spor dosegel lani junija, ko je DUTB unovčil zavarovanja za enega od posojil in Savi zasegel delnice Save Turizma. Pozneje je delnice po odločitvi sodišča moral vrniti. O sporih, ki sta jih DUTB in Sava sprožila drug proti drugemu, še ni bilo pravnomočno odločeno. Ker je Sava v strategiji upravljanja državnega premoženja opredeljena kot pomembna naložba, grozil pa ji je stečaj, je v spor januarja posegla država in odločila, da bosta terjatve Save namesto DUTB upravljali drugi dve državni instituciji.

 

Cenitev: SDH se nakup terjatev do Save še vedno lahko obrestuje

Po naših informacijah so cenitve, ki so bile opravljene v okviru načrta finančnega prestrukturiranja in s katerimi se je strinjala tudi DUTB, pokazale, da so samo terjatve, ki so zavarovane z delnicami Save Turizma, vredne skoraj 90 milijonov evrov. Da bi bil odkup terjatev za državni podjetji kljub višji knjigovodski vrednosti še vedno ekonomsko upravičen, je pokazala tudi dodatna cenitev, ki jo je SDH pred dnevi naročil pri eni od mednarodnih revizijskih hiš.

 

Vsi sodni naskoki DUTB na Savo
Že od oktobra lani so si na DUTB prizadevali, da bi prek sodišča, pred katerim poteka postopek prisilne poravnave Save, nase prenesli poslovodna pooblastila in zamenjali upravo Save.

Upniški odbor je njihovo zahtevo že dvakrat zavrnil. Sava je proti DUTB namreč vložila več tožb, ki bi jih lahko v primeru prevzema upravljanja DUTB umaknil. Prejšnji teden  je zahtevo za prenos poslovodnih pooblastil zavrnil tudi prisilni upravitelj Save Leon Benigar Tošič, zato ni verjetno, da bi sodišče ugodilo tej zahtevi. DUTB pred dnevi ni uspelo niti, da bi prevzela vodenje upniškega odbora zavarovanih upnikov.

Na vprašanje, ali bodo še naprej vztrajali pri prenosu pooblastil, so na slabi banki odgovorili: "Glede na to, da ne DUTB ne Yorku ni bil omogočen prevzem vodstva družbe, je nadaljnje uspešno prestrukturiranje za zdaj predvsem odvisno od ukrepov trenutnega vodstva."

 

Z DUTB odhajajo kadri, zadolženi za Savo
Po neuradnih informacijah – na DUTB jih ne komentirajo – odhaja več ključnih kadrov, ki so se ukvarjali s Savo:

- projektni menedžer Janne Harjunpää, ki je bil glavni akter neuspešnega poskusa zasega Save Turizma in najbolj zagrizen nasprotnik vodstva Save, naj bi se poslovil aprila ob izteku pogodbe o sodelovanju,

- vodja področja upravljanja posojil na DUTB Miha Štepec se bo zaposlil pri družbi KF Finance, ki tesno sodeluje z DUTB,

- projektna vodja Petra Pogačnik, ki se je aktivno ukvarjala s Savo, DUTB je enkrat zastopala tudi v upniškem odboru, naj bi prav tako zapuščala slabo banko.

Ne spreglejte