Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
12.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Helios Metod Dragonja

Torek, 24. 6. 2014, 12.29

7 let, 2 meseca

Dragonja v primeru Heliosa napovedal kazenske ovadbe (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gospodarsko ministrstvo bo na podlagi zbranih informacij glede prodaje Heliosa avstrijski skupini Ring International vložilo kazenske ovadbe zoper člane nadzornega sveta in sedanje uprave Heliosa.

To je na seji odbora DZ za delo, ki obravnava socialne posledice privatizacije, napovedal minister Metod Dragonja. Ministrstvo se je za ta korak odločilo zaradi vrste problematičnih dejanj, ki so ogrozile nadaljnjo poslovanje oz. nadaljnji obstoj Heliosa in mu tudi naredila škodo. "To je relativno zahtevna naloga," je zahtevnost vložitve kazenskih ovadb orisal Dragonja. Minister računa, da bodo v naslednjem tednu opravili to nalogo in jo tudi predstavili javnosti.

Praksa prevzemnikov, kjer se finančna bremena za poplačilo delničarjev prenese na prevzeto družbo so po ministrovem mnenju "vsebinsko povsem nesprejemljiva". To namreč prevzeto družbo zelo omeji pri njenem nadaljnjem razvoju.

Ring International: Napoved ministra je škandalozna in popolna neumnost Na Dragonjevo napoved so se že odzvali v Ringu International. Predsednik uprave skupine Gerald Martens jo je označil za škandalozno in popolno neumnost. Povezal jo je tudi s predvolilnim dogajanjem.

Martens je ob takšnem razvoju dogodkov zelo razočaran, še posebej glede na to, da so v Slovenijo skozi prevzem domžalske družbe vložili več kot 250 milijonov evrov. Zatrdil je, da so vsak mesec deležni tovrstnih očitkov, čeprav so ti popolna neumnost in čista laž. Dolg podjetja se je po njegovih besedah od prevzema znižal, zanikal pa je tudi druge očitke.

Napovedal je, da bodo imeli v Heliosu četrtek popoldne tudi novinarsko konferenco, na kateri bodo podrobno predstavili svoje argumente in se odzvali na napovedano kazensko ovadbo.

Avstrijski lastniki so odpustili 155 delavcev Kot je v začetku seje odbora, ki so jo zahtevali poslanci SD, pojasnil Janko Veber, so bila pričakovanja ob prodaji Heliosa povsem drugačna, kot se kažejo zdaj. Ob začetku prodajnega postopka je bilo v Heliosu 1300 zaposlenih, zdaj so avstrijski lastniki odpustili 155 delavcev.

"Upravičeno se sprašujemo, kakšna bo nadaljnja pot Heliosa" Poleg tega je novi lastnik Heliosa povečal dolg s 102 na 407 milijonov evrov. "Upravičeno se sprašujemo, kakšna bo nadaljnja pot Heliosa, kajti gre očitno za evidentno izčrpavanje," je poudaril.

Poleg zmanjšanja števila zaposlenih je zelo zaskrbljujoče, da so vse aktivnosti Heliosa kot centra za evropske raziskave in razvoj prekinjene, ukinjene so vse investicije, ukinjen je tudi investicijski sektor. Hkrati ugotavljajo, da Ring ne poplačuje več obveznosti do dobaviteljev, je še dejal Veber.

Parlamentarni odbor nadaljuje z razpravo, poleg prodaje Heliosa pa se bodo dotaknili tudi prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Ne spreglejte