Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
28. 10. 2015,
8.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gruškovje avtocesta avtocesta

Sreda, 28. 10. 2015, 8.34

7 let, 2 meseca

Bosanskemu podjetju nov, tokrat 46-milijonski posel na avtocesti Draženci–Gruškovje

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dars je po naših informacijah izbral izvajalca za gradnjo druge etape avtoceste med Draženci in Gruškovjem. Slabih šest kilometrov avtoceste bo gradilo sarajevsko podjetje Euro-Asfalt.

Na Darsu nam informacije niso potrdili, saj ponudniki o izboru še niso obveščeni. "Postopek javnega naročanja je v fazi obveščanja ponudnikov z odločitvijo naročnika o oddaji javnega naročila, zato v tej fazi naročnik ne more komentirati predmetnega postopka javnega naročanja," so nam odgovorili.

Euro-Asfalt je v ponudbi zapisal, da bodo dela opravili za 46 milijonov evrov brez DDV.

Je Dars med razpisom spreminjal pogoje? A pozor: po naših zanesljivih informacijah je Dars v času, ko je razpis za gradnjo druge faze AC Draženci–Gruškovje že bil razpisan, spremenil pogoje in znižal zahtevane reference ponudnikov, kar pomeni, da so se med referencami upoštevali tudi nedokončani projekti. S tem je Euro-Asfalt izpolnil tudi zadnji pogoj za prijavo na razpis, opozarja naš vir.

"Za Dars je skladno z zakonom o javnem naročanju merilo izbora med ustreznimi ponudbami ekonomsko najugodnejša ponudba, in sicer po izdaji predhodnega soglasja nadzornega sveta Darsa k sklenitvi posla za javno naročilo," so nam na vprašanje, ali so med razpisom res spreminjali pogoje, odgovorili na Darsu.

"Razpisna merila so bila objavljena na javnem portalu javnega naročanja. Dars deluje skladno z zakonodajnimi okviri, skladno s tem so bili, so in bodo tudi v prihodnje izvedeni izbori izvajalcev. Merilo za izbor izvajalca je najnižja cena ob izpolnjevanju pogojev, ki so bili napisani v razpisni dokumentaciji," so dodali.

Državno revizijsko komisijo smo povprašali, kako hudo kršitev predstavlja spreminjanje razpisnih pogojev po objavi razpisa in kakšne so zagrožene sankcije. "Spreminjanje pogojev med razpisom načeloma ni dovoljeno (navedeno velja vsaj za fazo postopka po preteku roka za oddajo ponudb)," so nam pojasnili in dodali še, da veljavni predpisi ne določajo nobenih neposrednih sankcij za tovrstno ravnanje.

Gre za dumpinško ceno? Naši viri opozarjajo tudi, da bi pri ponudbi Euro-Asfalta lahko šlo za dumpinško ceno, torej ceno, nižjo od dejanskih stroškov gradnje.

Euro-Asfalt je pred dvema letoma gradil del sarajevske obvoznice, njihova ponudba pa je bila prav tako sumljiva, saj je bila za polovico nižja od preostalih. Bosanski tožilci preiskujejo, ali je bil posel vnaprej dogovorjen, saj so za predorski asfalt ponudili občutno nižjo ceno od realne, gradnjo predora pa so iz projekta naknadno umaknili, je poročal Pop TV.

Dars: Najnižja vrednost ponudbe se ne more opredeliti kot dumpinška "Dars je skladno z zakonom o javnem naročanju obvezan izbrati ponudnika, ki ustreza razpisnim pogojem in je ekonomsko najugodnejši. Skladno z merili ZJN (zakon o javnem naročanju , op. p.) se najnižja vrednost ponudbe ne more opredeliti kot dumpinška," pravijo na Darsu.

Dars je sicer prejel pet ponudb. Drugi najcenejši ponudnik je bil italijanski Serenissima Construzioni, ki je bil avtocesto pripravljen graditi za 48,8 milijona evrov.

Kovačič in Knez sta stara znanca V Sloveniji Euro-Asfaltu, ki mu je Dars že zaupal za 6,2 milijona evrov gradbenih del na avtocestnem odseku Draženci–Gruškovje, po poročanju Dnevnika vrata med drugim pomaga odpirati nekdanji glavni izvršni direktor Gradisa Skupine G, zdaj pa solastnik podjetja za inženiring Pondus Klavdij Kovačič, ki naj bi bil dolgoletni znanec aktualnega predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza.

Januarja letos so Sarajevčani v Sloveniji ustanovili hčerinsko podjetje, katerega 34-odstotni lastnik je tudi Kovačič.

Prvo etapo gradi SGP Pomgrad Prvo etapo gradnje so zaupali podjetju SGP Pomgrad. Gre za nekaj več kot sedem kilometrov dolg odsek, ki ga Pomgrad za 56,2 milijona evrov gradi v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo, CGP Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj. Gradnja se je s slovesno položitvijo temeljnega kamna uradno začela 9. oktobra, manjša dela pa potekajo že od avgusta.

Ne spreglejte