Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
17.31

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

banka sanacija kriza

Petek, 8. 11. 2013, 17.31

7 let, 3 mesece

Bančniki: sanacija bank prvi pogoj za izhod iz krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob sanaciji bank je za izhod iz krize bistveno tudi, da se z denarjem za pokritje finančne luknje zagotovi gospodarska rast, so se strinjali udeleženci Dnevov slovenskih bančnikov.

Letošnji Dnevi slovenskih bančnikov, ki so včeraj in danes potekali na Brdu pri Kranju, so bili posvečeni sanaciji bank in prestrukturiranju podjetij. Razprava o razmerju med bankami in podjetji pa je bila zelo konkretna. Razpravljali so, kako je treba sodelovati pri potrebnih spremembah v posameznih podjetjih ne le po finančni plati, temveč tudi po organizacijski.

Cenovna, finančna in politična stabilnost Bančniki so ugotovili, da so za razvoj gospodarstva in finančnega sektorja vsekakor potrebne tri stabilnosti - cenovna, ki je uradni cilj tudi Evropske centralne banke in Banke Slovenije, finančna zlasti v smeri stabilnosti ustanov in trgov ter politična stabilnost, ki jo pogosto izpostavljajo potencialni tuji investitorji v slovensko gospodarstvo.

Vendar pa Sloveniji primanjkuje vsaj pet milijard evrov lastniškega kapitala, medtem ko je vloga bančnega sektorja pri kreditiranju bistveno višja od evropskega povprečja. "Zato so pri nas zdravje bank in njihova sposobnost še pomembnejši kot v drugih državah," je dejal direktor Združenja bank Slovenije France Arhar.

Medtem ko je bilo še leta 2009 v slovenskem bančnem sistemu 70 odstotkov terjatev najboljše bonitete, jih je danes le še 55 odstotkov. Vsi ostali drugi dolžniki imajo težave z zamudami pri plačilu ali pa sploh ne morejo odplačevati kreditov. Ob tem je Arhar kot izjemno pomembne ocenil aktivnosti, ki jih je pri posameznih dolžnikih letos začela Banka Slovenije. Tako so bile pridobljene pomembne izkušnje, ki so si jih bančniki delili tudi na tokratnem srečanju.

V Sloveniji za sanacijo bank izgubili precej časa Namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabjan pa je kot glavno sporočilo srečanja omenil, da je sanacija bank prvi pogoj za izhod iz krize. Taki procesi praviloma trajajo dve do tri leta, v Sloveniji pa smo veliko časa že izgubili, a zdaj sanacija vendarle teče, je dejal. "Naš interes je, da se prenosi slabih terjatev zgodijo čim prej. Najpomembneje pa je, kako bomo denar za pokritje finančne luknje produktivno naložili, da bomo zagotovili gospodarsko rast in izhod iz krize," je poudaril.

Da bi prišli do gospodarske rasti, bo potrebno tudi dosledno delovanje pravne države, nujno je centralizirano upravljanje državnih deležev v podjetjih, predvsem pa so pomembne nove investicije v zasebnem sektorju, medtem ko je v tem trenutku država tista, ki s svojo porabo nadomešča izpad zaradi razdolževanja bank in podjetij, je dejal Fabijan.

Dogodka v organizaciji Združenja bank Slovenije se je udeležilo 120 bančnikov.

Ne spreglejte