Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
7.59

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 7.59

7 let, 7 mesecev

Azijske in evropske borze obarvane rdeče, evro po prvem upadu okreva (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko so včeraj Grki na referendumu prepričljivo zavrnili pogoje mednarodnih posojilojemalcev v zameno za novo finančno pomoč, so osrednje azijske in evropske borze obarvane rdeče.

Osrednji indeks tokijske borze Nikkei 225 se je znižal za dva odstotka. Pocenile so se tudi delnice v Hongkongu, kjer je indeks Hang Seng izgubil 3,4 odstotka.

V rdečem območju so trgovanje začele tudi evropske borze. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je uvodoma izgubil poldrugi odstotek. V Londonu je indeks FTSE 100 izgubil 0,8 odstotka, v Parizu CAC 40 dva odstotka, v Frankfurtu pa DAX 1,9 odstotka.

Slovenski borzni indeks SBI TOP je današnje trgovanje končal 0,6 odstotka manj kot v petek. Najbolj so se pocenile delnice Pozavarovalnice Sava in Luke Koper.

Negativno so se medtem na premočni grški "ne" novim zahtevam Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada odzvali v Sydneyju, kjer je indeks All Ordinaries 1,1 odstotka pod izhodiščem. Negativni so bili tudi odzivi vlagateljev v Seulu (‒2,4 odstotka), Singapurju (‒1 odstotek) in na Tajvanu (‒1,9 odstotka).

Kitajske delnice dražje Po drugi strani učinek grškega "ne" ni prevladal na borzah v celinski Kitajski. Osrednji šanghajski indeks je trgovanje končal 2,4 odstotka višje.

Evro najprej počepnil, nato sledil odboj Evro se je v primerjavi z dolarjem v prvem odzivu znižal na najnižjo vrednost v zadnjih štirih tednih, a je vmes že okreval. Skupna evropska valuta je trenutno pri 1,1058 dolarja, potem ko je na začetku azijskega trgovanja vrednost upadla pod mejo 1,1 dolarja.

Vrednost evra se krepi tudi na borzi v Frankfurtu. Ta je začela rasti po objavi novice, da je grški finančni minister Janis Varufakis danes na svojem blogu sporočil, da odstopa. Malo pred 10. uro je bilo treba za evro odšteti 1,1059 dolarja, kar je 0,71 odstotka nad izhodiščem.

Vlagatelji na valutnem trgu medtem čakajo na naslednje korake vodilnih evropskih voditeljev. Zvečer se bosta sestala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, že zjutraj pa so posvetovanja začeli predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem in predsednik ECB Mario Draghi.

Finančni ministri držav v območju evra na torkovem kriznem sestanku, na katerem bodo razpravljali o razmerah po referendumu, pričakujejo nove predloge grških oblasti.

Hitrih rešitev po mnenju večine analitikov ne bo, saj se mora Grčija s posojilodajalci zdaj pogajati o novem programu pomoči, velik izziv pa je tudi zahteva Aten po prestrukturiranju dolga do evrskih držav. Grke tako najverjetneje čaka še kar nekaj težkih dni.

Cene nafte navzdol V današnjem azijskem trgovanju se je znižala tudi cena nafte. Teksaška lahka nafta se je pocenila za 1,9 dolarja na 55 dolarjev za 159-litrski sod. Cena severnomorske nafte brent pa se je znižala za 50 centov na 60 dolarjev za sod.

Donos na grške obveznice se zvišuje Izid grškega referenduma zvišuje tudi zahtevano donosnost na državne obveznice bolj obrobnih evrskih držav, tudi slovenske, vendar pa z izjemo grških obveznic ta rast v začetku trgovanja ni opaznejša.

Zahtevan donos na na desetletne grške obveznice je po podatkih Bloomberga do 10. ure narasel za 0,48 odstotne točke na 14,82 odstotka.

Zahtevana donosnost slovenskih državnih obveznic z dospetjem v letu 2024 se je medtem po podatkih elektronske borze MTS do 10. ure zvišala za 0,02 odstotne točke na 2,36 odstotka.

Malenkost je narasel tudi donos na portugalske (+0,04 odstotne točke na 3,05 odstotka), italijanske (+0,01 odstotne točke na 2,33 odstotka) in španske obveznice (+0,01 odstotne točke na 2,28 odstotka).

Ne spreglejte