Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
15.26

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

BKS Bank

Petek, 21. 9. 2018, 15.26

5 let, 7 mesecev

Alta Invest prodana BKS, Alta Sklade kupil Triglav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
BKS banka | Foto Simon Plestenjak

Foto: Simon Plestenjak

Borzno-finančna skupina Alta je od danes v celoti prodana. Alto Invest, ki je borznoposredniški del skupine, je v začetku tedna kupila avstrijska BKS banka, Alta Sklade pa je danes kupila hčerinska družba Zavarovalnice Triglav - Triglav Skladi.

Pogodba o nakupu stoodstotnega deleža družbe Alta Skladi je bila podpisana danes, vendar pa morajo soglasje k prodaji dati še regulatorji. Tudi BKS Bank, ki je kupila Alto Invest, mora še počakati na dovoljenja. BKS še čaka tudi na dovoljenja za nakup Gorenjske borznoposredniške družbe (GBD). S tem bo nastala nova največja BPH pri nas.

Kot so danes sporočili iz Zavarovalnice Triglav, kupnina za družbo Skladi brez prilagoditve za neto dolg znaša 21,7 milijona evrov, pri čemer je del kupnine pogojen z bodočimi vplačili v sklade prevzete družbe.

Skupina Alta ima sicer štiri lastnike - 54,12-odstotni delež ima družba Publikum Holding, 30,4-odstotni delež družba Glen, 15,48-odstotni delež pa Gaznafta Investments.

Na prodaj je tudi poslovna stavba, v kateri je bila zdaj Alta. Stavba na Železni cesti v Ljubljani je v lasti NLB.

"Pomembno je, da zgodbo nadaljuje strateški lastnik"

Skupina Triglav je danes sporočila, da je nakup je Alta Skladov skladen s strateško usmeritvijo skupine v strateškem obdobju do 2020, v katerem nadaljuje krepitev dejavnosti upravljanja premoženja, ki je poleg zavarovalništva drugi ključni steber poslovanja vodilne zavarovalno-finančne skupine v Sloveniji in regiji Adria.

Družba Alta Skladi je s skoraj desetodstotnim tržnim deležem peta največja družba za upravljanje na slovenskem trgu vzajemnih skladov. V skupno 22 vzajemnih skladih upravlja več kot 270 milijonov evrov premoženja svojih strank.

Nastala je leta 2009 z združitvijo treh ločenih BPH - Poteze, Publikuma in Medvešek Pušnika. S tem je nastala tedaj tretja največja borzna skupina po prometu, opravljenem na ljubljanski borzi.

BKS banka
Novice BKS Bank z 32,6 milijona evrov dobička

Odtlej se je Alta še povečala - v krizi je kupovala tudi dejavnosti borznega posredovanja Banke Koper, Argonosa, Gorenjske banke, Unicredit banke in Addiko Bank ter vzajemne sklade Krone Senior in Alpna Invest. S tem je po prometu postala daleč največja finančna skupina na Ljubljanski borzi.

Od združitve so lastniki Alte že nekajkrat družbo poskusili prodati oziroma jo povezati z drugimi, z Apollom, s skupino KD, vendar pri tem niso bili uspešni.

"Za nas je bilo izredno pomembno, da zgodbo nadaljuje strateški lastnik, ki bo tudi v prihodnje zagotavljal storitve na najvišji ravni," je danes povedal izvršni direktor družbe Alta Skupina Simon Mastnak in zagotovil, da se za okoli 50 tisoč vlagateljev, ki varčujejo v vzajemnih skladih Alta, nič ne spreminja.

Novice Banka BKS bo prevzela storitve Factor banke

Slovenski borznoposredniški trg se konsolidira že od krize, saj gre za majhen trg z malo strankami in relativno skromnim trgovanjem, medtem ko regulatorne zahteve in stroški poslovanja rastejo, saj svetovni finančni trgi zahtevajo več znanja in dražjo infrastrukturo.

Združenje članov družb za upravljanje investicijskih skladov ima tako trenutno le še šest članic - Alta Sklade, KBM Infond, KD Sklade, NLB Sklade, Primorske sklade in Triglav Sklade.

Ne spreglejte