Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
10. 2. 2015,
16.48

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance mladi brezposelnost kredit stanovanje

Torek, 10. 2. 2015, 16.48

8 mesecev

Ali lahko mladi Slovenci brez redne zaposlitve računajo na stanovanjsko posojilo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav se vse več mladih Slovencev preživlja z nerednimi oblikami dela in ima negotove prihodke, se banke niso prilagodile temu načinu zaposlovanja. Pomoč staršev ali partnerjev je zato neizbežna.

Stanovanjska politika v Sloveniji je do mladih kupcev neprijazna, saj ne zagotavlja pogojev za dostop do prvega stanovanja za mlade in mlade družine. Še posebno do brezposelnih mladih in mladih, ki nimajo redne zaposlitve. Vse več mladih se je v primeru, da jim uspe najti zaposlitev, primoranih zaposliti prek avtorskih pogodb, statusa samostojnih podjetnikov, v najboljšem primeru pa podpiše pogodbo za določen čas. Zaposlitev za nedoločen čas, ki je pri večini bank pogoj za najem stanovanjskega posojila, uspe najti le redkim.

Obstaja tudi inovativno reševanje stanovanjske problematike V tujini se zavedajo tega vprašanja, zato uvajajo inovativne rešitve na področju zagotavljanja stanovanj. Ena od takšnih je tudi oblikovanje stanovanjske kooperative po vzoru skandinavskih držav in Švice. V tej tako zagotavljajo več kot pet odstotkov vsega stanovanjskega fonda, v mestih pa ta delež znaša 20 odstotkov. Gre za združevanje posameznikov in organizacij, ki skupaj ustanovijo sklad oziroma tako imenovano stanovanjsko zadrugo.

V stanovanjske kooperative se posamezniki združijo z namenom, da si zagotovijo neprofitno najemno stanovanje. Člani se dogovorijo za postavitev novogradnje ali obnovo objekta, potem pa s plačevanjem najemnine, ki je lahko tudi do 40 odstotkov nižja od siceršnjih najemnin na trgu, izplačajo hipoteko oziroma posojilo, s katerim so objekt zgradili oziroma obnovili. Ker je v stanovanjski kooperativi več različno velikih stanovanj, je s tem omogočeno tudi nezapleteno prehajanje iz manjšega v večje stanovanje.

Prvo takšno stanovanjsko kooperativo Tovarna so pred časom sicer ustanovili v Novem mestu, na prvi projekt gradnje stanovanj pa še čakajo. Zato mladim Slovencem ne preostane drugega, kot da najamejo posojilo pri komercialnih bankah. Pa poglejmo, kako.

Banke omejuje zakonodaja V bankah poudarjajo, da se zavedajo položaja mladih, a ker delujejo v skladu z zakonodajo, odstopanja niso mogoča. Prizadevajo pa si, da vsakega posameznika brez redne zaposlitve obravnavajo individualno. "Ko bo mogoče, se bo banka trgu prilagodila v obsegu, kot bodo to dopuščali regulatorni okvirji," odgovarjajo v Novi KBM.

V drugi največji slovenski banki tistim, ki nimajo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, za zavarovanje posojila predlagajo vključevanje partnerjev in staršev. Ko se posojilojemalec zaposli za nedoločen čas, pa lahko prevzame posojilo nase.

Posojilno sposobnost študenta izračunajo na podlagi njegovih prilivov, kamor štejejo prejemanje štipendije, plačila za delo prek študentskih servisov, pokojnine in prilivi na račun na osnovi trajnega naloga staršev. A študentsko posojilo morajo osebe zavarovati s posojilno sposobnim porokom ali z drugimi oblikami zavarovanja, poudarjajo v NKBM.

Pri določanju posojilne sposobnosti ključna višina rednega priliva "Pri najemu stanovanjskega posojila je eden izmed pogojev tudi stalnost zaposlitve. Če že ob najemu posojila obstaja znak, da bo stranka ostala brez redne zaposlitve, pomeni, da stranka tudi ne bo imela prihodkov za redno odplačevanje obrokov," pojasnjujejo v Unicreditu in dodajajo, da redno spremljajo potrebe in želje strank ter svojo ponudbo temu ustrezno prilagajajo.

V Hypo Alpe Adria Bank je ključna kategorija pri določanju posojilne sposobnosti višina rednega priliva, dodatno pa lahko upoštevajo morebitne druge pogodbe. "Odobritev posojila osebam, zaposlenim za določen čas, je načeloma mogoča, vendar so običajno v tem primeru potrebni dodatni poroki," pravijo.

Zdravniki in zobozdravniki ne potrebujejo poroštva Mladim brez redne zaposlitve tudi v Sberbank omogočajo najem posojila le ob poroštvu posojilno sposobne osebe, ki je zaposlena za nedoločen čas. A dopuščajo tudi izjeme. Zdravniki ali zobozdravniki, zaposleni za določen čas, lahko najamejo posojilo samostojno oziroma brez porokov.

V NLB strankam, ki imajo pogodbo za določen čas, ponujajo najem posojila, ki je zavarovan z zastavo nepremičnine, pod pogojem, da je bila stranka pred tem zaposlena vsaj pol leta. Pogoji za odobritev posojila so še, da je posojilojemalec posojilno sposoben, da je posojilo ustrezno zavarovano vso odplačilno dobo in da je izkazan ustrezen namen posojila.

Znesek posojila ne sme presegati 60 odstotkov vrednosti zastavljene nepremičnine Banka višino posojila, zavarovanega z zastavo nepremičnine, določi glede na posojilno sposobnost posojilojemalca in vrednost nepremičnine, ki je predmet zastave. Znesek takšnega posojila ne sme presegati 60 odstotkov vrednosti nepremičnine. Na podlagi podatkov o vrsti, starosti, velikosti in lokaciji nepremičnine lahko odobri znesek, višji od 60 odstotkov zastavljene nepremičnine. "Če posojilojemalec ni posojilno sposoben, lahko za isto stanovanjsko enoto dobijo posojilo največ trije posojilno sposobni posojilojemalci. Vsaj eden mora biti lastnik kreditirane nepremičnine. Pogosto mladim pri najemu pomagajo starši, ki za zavarovanje posojila zastavijo dodatno nepremičnino, ki je v njihovi lasti," so še zapisali v največji slovenski banki.

V Abanki ponujajo možnost stanovanjskega posojila mladim, ki so zaposleni za določen čas ali prejemajo druge mesečne prejemke. Ponudba je namenjena mladim do 35 let z rednimi mesečnimi prejemki najmanj eno leto, izpolnjevati pa morajo pogoje za odobritev posojila. Znesek je seveda odvisen od posojilne sposobnosti posojilojemalca in ustreznega zavarovanja.

Ne spreglejte