Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
16. 12. 2015,
13.51

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Rusija Slovenija Egipt

Sreda, 16. 12. 2015, 13.51

7 let, 7 mesecev

Ali lahko del ruskih gostov iz Turčije privabimo v Slovenijo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Zaradi močno zaostrenih razmer med Rusijo in Turčijo turški turistični delavci opažajo drastično zmanjšanje števila ruskih gostov. Ali bi jih lahko del privabili v Slovenijo? Kje so največje težave?

Rusi so za Nemci drugi najbolj številčni gostje v Turčiji. Lani je turške destinacije obiskalo štiri milijone Rusov.

Po najbolj pesimističnih napovedih, ki predvidevajo popoln bojkot ruskih gostov, bi Turčija lahko prihodnje leto izgubila tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov) prihodkov oziroma utrpela 0,4-odstotno zmanjšanje bruto domačega proizvoda.

Ob 2,6 milijona ruskih turistov, ki so lani letovali v Egiptu, kjer politične in varnostne razmere prav tako ostajajo negotove, se postavlja vprašanje, katere države bi lahko ponudile alternativo ruskim gostom.

Turški all inclusive ponuja bistveno več Po poročanju časnika Jutarnji list sosednja Hrvaška ne more računati na množičen prihod ruskih gostov, saj njihova hotelska ponudba ni cenovno konkurenčna turški.

Ta namreč svojim gostom ponuja all inclusive storitve že za 500 evrov, gostje pa v turških hotelih dobijo bistveno več kot na Hrvaškem in v Sloveniji.

Prav tako je Hrvaška leta 2013 z vstopom v EU za ruske goste uvedla vizume, Slovenija že prej, kar še dodatno otežuje množične prihode. Obisk ruskih gostov na Hrvaškem se je v zadnjih treh letih prepolovil, na kar je vplivala tudi devalvacija ruskega rublja.

Rusi zato bistveno racionalneje zapravljajo denar, posledično pa je vrata že zaprlo več turističnih agencij in organizatorjev potovanj v Ruski federaciji.

Ruse pri obisku Slovenije omejuje vizumski režim Na del ruskih gostov bi ob izpadu turističnih destinacij v Turčiji in Egiptu lahko računala tudi Slovenija, a težava nastopi že na samem začetku potovanj.

Slovenija ima redno letalsko povezavo z Moskvo, vendar je cena čarterskega poleta v Turčijo cenovno povsem nekonkurenčna redni liniji v Ljubljano. Druga večja težava je vizumski režim, pojasnjuje direktorica prodaje iz turistične agencije Renee tours Alenka Vidmar, ki večinoma posluje z ruskimi strankami.

Prav tako morajo od letošnjega septembra ruski državljani ob vstopu v schengensko območje oddati prstne odtise, kar dodatno oteži potovanje.

V Slovenski turistični organizaciji (STO), ki izvaja naloge nacionalne turistične organizacije, v prvi vrsti promocijo naše države kot turistične destinacije na tujih trgih, podpirajo prizadevanja za liberalizacijo vizumske politike.

Priznavajo, da je postopek pridobitve vizuma časovno zamuden in pridobitelju povzroča stroške, posledično pa se turisti raje odločajo za destinacije z manj omejitvami.

Je Slovenija dovolj prepoznavna v Rusiji? "Vsekakor upamo, da bo del teh gostov dopustoval v Sloveniji. Intenzivno se dogovarjamo s turističnimi operaterji, ki so do zdaj večinoma poslovali s Turki in Egipčani. A nujna je večja turistična promocija Slovenije v medijih Ruske federacije. Predvsem na radiu in televiziji, pa tudi v turističnih revijah in na portalih. Tu bi najlažje dosegli tiste goste, ki Slovenije še ne poznajo," je prepričana Vidmarjeva.

Pripomni, da se je prepoznavnost Slovenije v zadnjih dvajsetih letih bistveno izboljšala, a država bi morala narediti več.

Ruska federacija kot ključni evropski trg V STO zatrjujejo, da Rusko federacijo uvrščajo med ključne evropske trge, zato tam že izvajajo intenzivne tržno-promocijske aktivnosti Slovenije kot turistične destinacije. Letos so med drugim izvedli promocijo v okviru digitalne oglaševalske kampanje v več spletnih medijih, na YouTubu in Facebooku.

"Z rezultati smo zelo zadovoljni," pravijo na STO.

V nacionalni turistični organizaciji napovedujejo, da bodo tudi prihodnje leto nadaljevali digitalno oglaševanje, organizirali bodo študijske ture ruskih novinarjev in agentov v Sloveniji ter izvedli delovno srečanje slovenskega turističnega gospodarstva z zainteresirano rusko stranjo.

Nekateri pogovori o intenziviranju predstavitvenih aktivnosti s slovenskimi turističnimi agencijami na ruskem trgu še potekajo.

Poudarek na zdraviliškem turizmu Slovenski turizem se bo marca tradicionalno predstavil na borzi MITT Moskva, ki je največji in eden najpomembnejših dogodkov turistične industrije v Rusiji in baltskih državah.

Lani se je na sejmu predstavilo 22 slovenskih turističnih podjetij, predvsem tistih, ki ponujajo zdraviliške in medicinske storitve. Med njimi so bila številna zdravilišča.

Glede na turistične produkte, po katerih ruski gostje najbolj povprašujejo, STO pri promociji izpostavlja prav zdraviliško ponudbo, obalo, mesta in naravne znamenitosti. Ruski gostje najpogosteje bivajo v hotelih, najraje pa izberejo Rogaško Slatino, Portorož in Ljubljano.

Padca obiska ruskih gostov ne opažata le Slovenija in Hrvaška Slovenija je zmanjšanje števila ruskih gostov opazila že leta 2009, a se je to nato nekoliko umirilo. V agenciji Renee tours so leta 2012 zaznali celo rekorden obisk. Večji upad prenočitev ruskih gostov so zaznali leta 2013, letos pa je ta še posebej izrazit.

V STO poudarjajo, da trenda padanja števila ruskih gostov ne opaža le Slovenija, temveč tudi druge evropske države, na primer Avstrija, Italija, Madžarska in druge. Po napovedih Evropske potovalne komisije (ETC) tudi prihodnje leto ni pričakovati preobrata.

Ruski državni uslužbenci z vladnimi priporočili, naj ne potujejo v države EU "Upad ruskih gostov pripisujem predvsem padcu vrednosti rublja in gospodarskim sankcijam EU. Poleg tega je v preteklih letih v Sloveniji za ruske goste veljala politika višjih cen kot za Evropejce. To politiko bi morali obrniti, saj so Rusijo medtem prizadele sankcije. Zaposleni v državnih ustanovah so dobili celo vladna priporočila, naj ne potujejo v države, ki izvajajo sankcije zoper njih. Ker gre za pretežno srednji in višji sloj ruskih državljanov, se marsikdo od njih zaradi tega ne odloči za obisk Slovenije," pojasnjuje Vidmarjeva.

Rusi, ki priporočil o prepovedi letovanj v EU nimajo, pa imajo praviloma manj pod palcem. Prav tako je ruski rubelj danes skoraj dvakrat manj vreden kot pred devalvacijo.

Ne spreglejte