Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 8. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

avtomobil starodobniki Planet TV

Torek, 14. 8. 2018, 12.00

5 let, 8 mesecev

POLETNI DAN.

Kaj je dobro vedeti, preden si omislite oldtajmerja? #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Kljub vedno novim in naprednejšim modelom avtomobilov je povsod po svetu, tudi med Slovenci, vse več tistih, ki so navdušeni nad starodobnimi vozili. In katere stvari je dobro vedeti, če vas mika vstop v svet oldtajmerjev?

Za nekatere naložba, za druge ljubezen. Nad starodobniki se navdušuje vse več ljudi. V Sloveniji sta dve zvezi društev ljubiteljev starodobnih vozil in približno 80 društev. Po nekaterih ocenah je članov društev okrog 5.000, imajo pa vsaj deset tisoč starodobnih vozil. Sem spadajo avtomobili, motocikli, kamioni, avtobusi, traktorji in še kakšno posebno vozilo.

avto | Foto: "Glede na navedene številke lahko rečemo, da je ukvarjanje s starodobnimi vozili v Sloveniji res množično. Prevladujejo starodobna vozila nižjega cenovnega razreda. To so predvsem motocikli in avtomobili iz naše bližnje preteklosti, nemški, italijanski, nekaj angleških. Veliko zanimanja je za dostopna starodobna vozila, seveda pa vsak ljubitelj rad pogleda in sanja o vozilih višjega cenovnega razreda, ki jih je v Sloveniji tudi nekaj," pravi Janko Uratnik, predsednik Zveze SVS.

Kaj pa cene?

Janko pravi, da so cene za starodobna vozila zelo nehvaležna tema. "Za nekoga je starodobno vozila stara krača brez vrednosti, za nekoga drugega pa cena ni pomembna, le da ga dobi. No, to je malo karikirano, a resnica ni daleč proč. Cena je tudi zelo odvisna od stanja vozila, od kakovosti ohranitve ali restavriranja," dodaja sogovornik.

avto | Foto: Meril za določanje cene je namreč kar nekaj. Obvezni letni stroški za starodobno vozilo, kamor štejemo obvezno zavarovanje in takso za uporabo cest, niso visoki, saj starodobniki s statusom starodobnika uživajo nekatere ne majhne ugodnosti. Tako kot vsako vozilo je treba tudi starodobnike redno tehnično vzdrževati in predvsem voziti. Stroški restavriranja pa so lahko zelo veliki, včasih celo višji od vrednosti vozila.

Je vsako staro vozilo tudi starodobno?

Vsako staro vozilo še ni starodobno vozilo. Status starodobnega vozila lahko pridobi vozilo, ki je starejše od 30 let, dobro ohranjeno v originalnem stanju ali dobro in pravilno restavrirano in se ne uporablja za vsakodnevno uporabo ali pridobitne dejavnosti. Vozilo lahko pridobi status starodobnega vozila po strokovnem pregledu in izdaji mnenja, ki ga izdaja tudi Zveza SVS, ter po opravljeni t. i. homologaciji.

avto | Foto: Pogoji za pridobitev statusa starodobnika so torej kar dobro določeni in se jih pri pregledovanju vozil držijo. "Hit pa so seveda znamenita vozila, športna ali limuzine iz tovarn Alfa Romeo, Mercedes, Jaguar, Fiat ter vrsta drugih v različnih cenovnih razredih in različnih stanjih ohranjenosti," sklene Janko.

Kateri je bil vaš prvi avto?

 

Ne spreglejte