Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zemlja

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 7.25

8 let

Zemljino jedro tako vroče kot površje Sonca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nove meritve so pokazale, da je temperatura jedra Zemlje šest tisoč stopinj Celzija, kar je precej več, kot so do zdaj domnevali znanstveniki. Enaka temperatura je sicer na površju Sonca.

Trdno železno jedro v resnici sestavljajo kristali, ki jih obkroža tekočina. Temperatura, pri kateri kristali nastanejo, pa je že dolgo predmet strokovnih debat. Seizmični valovi, ki jih zabeležijo ob potresih, namreč razkrijejo veliko o debelini in gostoti Zemljinih plasti, a ne izdajo ničesar o temperaturi. Tovrstne podatke zato izračunavajo z računalniškimi modeli ali laboratorijskimi poskusi. Kako nastanejo železovi kristali? Skupina raziskovalcev je pred dnevi v reviji Science objavila izsledke poskusov, s katerimi so ugotavljali, kako nastajajo in se talijo železovi kristali. Železove delce so izpostavili močnemu pritisku in jih pregledovali z močnimi rentgenskimi žarki. Majhne delce so namestili med konici dveh diamantov, ki sta ustvarila pritisk, več kot milijonkrat večji od tistega na nadmorski višini morja. Ob tem so jih segrevali z laserjem, da bi dosegli temperaturo notranjosti Zemlje. Ko so se delci dovolj segreli, so vanje usmerili močne rentgenske žarke. Ti so se odbijali od jeder železovih atomov, raziskovalci pa so opazovali, kako se vzorci spreminjajo, ko železo prehaja iz trdnega v tekoče stanje.

Ugotovili so, da železovi kristali nastanejo pri okoli šest tisoč stopinjah Celzija. To pomeni, da je temperatura v Zemljinem jedru približno enaka kot na Sončevem površju.

Odkritje je pomembno za številna znanstvena področja, ki proučujejo nedostopne dele našega planeta. Med drugim tako širi naše znanje o potresih ter geološki zgradbi in magnetnem polju Zemlje.

Ne spreglejte