Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
12.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

smrt

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 12.26

6 let, 7 mesecev

V ljubljanskem živalskem vrtu tragično poginila žirafa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

V ljubljanskem živalskem vrtu je v petek ponoči poginila ena od štirih žiraf. Najstarejšemu žirafjemu samcu z imenom Reinhold je najverjetneje spodrsnilo na mokrih in spolzkih tleh. Ob tem si je poškodoval nogo in močno udaril z glavo v leseno steno boksa, kar je bilo zanj usodno.

V Živalskem vrtu Ljubljana žalujejo za žirafjim samcem Reinholdom, ki se je leta 2002 rodil v Nemčiji. Poginil je med nesrečnim dogodkom v noči na soboto, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

Žirafo so mrtvo v soboto zjutraj v poplavljenem žirafnjaku našli oskrbniki živali. Takoj so jo odpeljali na obdukcijo, ki so jo opravili strokovnjaki veterinarske fakultete ob prisotnosti vodje veterinarske službe ZOO Ljubljana. Ugotovili so poškodbe na glavi in izvin zadnje desne noge.

Žirafji samec Reihold je bila zadnja pridobitev ljubljanske črede žiraf. Skotil se je leta 2002 v Nemčiji, v Slovenijo pa je prispel leta 2011 iz živalskega vrta na Madžarskem. Bil je najstarejši, največji in najtemnejši v čredi. Po podatkih živalskega vrta iz februarja letos je tehtal 1167 kilogramov. | Foto: Žirafji samec Reihold je bila zadnja pridobitev ljubljanske črede žiraf. Skotil se je leta 2002 v Nemčiji, v Slovenijo pa je prispel leta 2011 iz živalskega vrta na Madžarskem. Bil je najstarejši, največji in najtemnejši v čredi. Po podatkih živalskega vrta iz februarja letos je tehtal 1167 kilogramov.

Kaj natančno se je ponoči dogajalo v žirafnjaku, po navedbah ZOO Ljubljana nikoli ne bo mogoče natančno izvedeti, vendar je bil glede na najdene sledi najverjetnejši potek dogodkov naslednji. Ponoči je začela iztekati voda pri napajalniku v boksu, kjer je bil nastanjen najstarejši samec Reinhold. Voda je začela poplavljati tla v žirafnjaku. Žirafe so že po naravi zelo plašne in občutljive na vse nenavadne dogodke, na katere se odzovejo panično. Reinholdu je na mokrih in zato spolzkih tleh najverjetneje spodrsnilo. Ob tem si je poškodoval zadnjo desno nogo in najverjetneje močno udaril z glavo v leseno steno boksa, kar je bilo zanj usodno.

Zaposleni so takoj preverili zdravstveno stanje preostalih treh žiraf, Gala, Rastka in Cvetka. Izkazalo se je, da so v dobrem zdravstvenem stanju. Dan so preživeli v zunanjem delu ograde, medtem pa so delavci popravili vodovodno napeljavo v žirafnjaku. Zvečer so se žirafe brez težav vrnile na počitek v notranji prostor, so še sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta.

Ne spreglejte