Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
7. 8. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gasilci

Sreda, 7. 8. 2013, 14.02

8 let, 1 mesec

V dveh tednih v naravi zagorelo okoli 200 požarov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delo gasilcev je zaradi vročine v zadnjih dneh močno oteženo, vendar kljub temu še vedno obvladujejo položaj, pravijo na Gasilski zvezi Slovenije.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek nam je povedal, da so gasilci od začetka vročinskega vala v Sloveniji veliko bolj obremenjeni. "Pogoji dela so v takšni vročini zelo oteženi. Gasilci na nobeno intervencijo ne morejo brez ustrezne zaščitne obleke, kar je povezano z dodatnimi fizičnimi napori. Gre za velike obremenitve," je zatrdil.

"Če bi pihal veter, bi lahko hitro izbruhnili veliki požari"

Pojasnil je, da je zaradi povečanega števila intervencij od torka v Sežani nameščenih deset dodatnih prostovoljnih gasilcev, ki pomagajo pri gašenju požarov in se tudi dodatno usposabljajo. Na Krasu je po njegovih besedah največja težava železnica, ob kateri skoraj vsakodnevno prihaja do požarov zaradi isker, ki nastanejo ob premikanju vlakov.

Požarno ogroženi so sicer tudi preostali deli Slovenije, vendar, kot pravi Petek, precej manj kot okolica Sežane. "Vseeno je še vedno sorazmerno malo večjih požarov. Če bi pihal veter, bi lahko hitro izbruhnili veliki požari. Tudi helikopterske enote za zdaj še nismo potrebovali. Na srečo zadeve še obvladujemo. Prihaja le do manjših požarov," je sklenil.

Za preklic velike požarne ogroženosti potrebno obilno ali večdnevno deževje

Iz uprava za zaščito in reševanje so nam sporočili, da je od 23. julija razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja v občinah Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba, 2. avgusta pa je veliko požarno ogroženost razglasila tudi občina Tolmin.

"Za prebivalce, ki živijo na območju občin, v katerih je razglašena velika požarna ogroženost, razglas pomeni, da je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj in puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar," so poudarili in dodali, da je za preklic velike požarne ogroženosti potrebno obilno ali večdnevno deževje, da si bo vegetacija opomogla in da se bo zmanjšalo število požarov v naravnem okolju.

Zgorelo 45 hektarjev površin

Kot so zapisali, je bilo od 23. julija do danes v Sloveniji okoli 200 požarov v naravnem okolju, od tega na območjih, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, nekaj več kot 50. Pri tem je pogorelo okoli 45 hektarjev površin, od tega v občinah, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, okoli 15 hektarjev.

Požari v naravi se tako pojavljajo po vsej državi. Največ jih je po njihovih besedah na širšem območju Krasa in Postojne, nekaj več pa jih je vzplamtelo tudi na ljubljanskem in celjskem območju.

Ne spreglejte