Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
9.27

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

reševanje gasilci Bavarska poplave

Sreda, 5. 6. 2024, 9.27

2 tedna, 1 dan

Katastrofa v bavarskem mestu, gladina Donave je dosegla deset metrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Po obilnem deževju, ki je v zadnjih dneh zajelo dele Evrope, v južni Nemčiji razmere ostajajo napete. V mestu Passau blizu avstrijske meje so v torek razglasili izredne razmere, saj je gladina reke Donave dosegla deset metrov. Zaradi poslabšanja poplavnih razmer so v mestu razglasili katastrofo in opozorilo pred vstopom na poplavne dele mesta.

Predstavnik agencije za upravljanje voda v Deggendorfu, mestu na Bavarskem, je v torek povedal, da je vrhunec najverjetneje dosežen in da so z zgodnjimi zaščitnimi ukrepi v mestu Passau preprečili hujšo škodo.

Več tisoč prebivalcev je zaradi močnega deževja moralo zapustiti svoje domove. Poročajo o smrti gasilca, ki je poskušal rešiti ujete prebivalce, v ponedeljek pa so našli še dve mrtvi osebi.

poplave, bavarska, Passau | Foto: Reuters Foto: Reuters poplave, bavarska, Passau | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Mislila sem, da je vse dobro pripravljeno za poplave. Zdi se že tako, a močno me je strah. V Passauu imam tudi sorodnike. Voda narašča in narašča in povsod izvajajo previdnostne ukrepe," je za Reuters v torek povedala Gisela Zimmerman. 

"Zagotovo smo se iz prejšnjih poplav veliko naučili, saj je bilo leta 2013 precej hujše, in veliko so naredili za zaščito," pa je povedal domačin iz Passaua Ruthard Marsch.

Vodostaji rek na Bavarskem še visoki

Na jugu Nemčije, ki so jo v preteklih dneh zaradi obilnega deževja prizadele poplave, so padavine ponehale, vodostaji rek, zlasti Donave, pa ostajajo visoki, je v torek poročala STA. Razmere ostajajo kritične v delih Bavarske. Še posebej močno so prizadeta območja ob Donavi.

Število žrtev zaradi poplav v obeh zveznih deželah je medtem naraslo na pet, potem ko so iz avtomobila, ki je zdrsnil v vodo, potegnili mrtvo žensko.

poplave, bavarska, Passau | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na poplavljenih območjih na Bavarskem še vedno pogrešajo več ljudi, pri čemer oblasti natančnega števila zaradi nestabilnih razmer niso navedle. Po besedah bavarskega ministrskega predsednika Markusa Söderja je pogrešanih do sedem ljudi, poroča dpa.

Po poplavah pa postajajo vse bolj vidne ogromna gmotna škoda in posledice uničenja. Nemški kancler Olaf Scholz, ki je v ponedeljek obiskal prizadeta območja na jugu Nemčije, je obljubil solidarnost s prizadetimi v ujmi.

Obilne padavine so povzročile težave tudi v sosednji Avstriji. Zaradi močnega deževja so morali od ponedeljka zvečer več kot stokrat posredovati tudi gasilci v Zgornji in Spodnji Avstriji. Donava je v Linzu danes popoldne prestopila bregove, reka pa je bila zaprta za ladijski promet. Zaradi poplavnih voda so bile danes zaprte ceste v Linzu in okolici, kar je povzročilo prometne zastoje.

Pod vodo tudi jug Poljske

V torek so bili pod vodo tudi številni kraji na jugu Poljske.

V bližini mesta Bielsko-Biala v Šleziji je tamkajšnji župan po poročanju poljske tiskovne agencije PAP izdal opozorilo pred poplavami.

Gasilci so do zgodnjih jutranjih ur posredovali več kot 700-krat. Poplavljeni so bili številne kleti in zemljišča. Zaradi vode je bila delno zaprta železniška proga, nekatere vlake pa so morali preusmeriti oziroma so jih odpovedali. Poplavilo je tudi mestni arhiv in avtobusno postajo.

Ne spreglejte