Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mars Indija

Sreda, 24. 9. 2014, 8.59

8 let

Uspelo v prvem poskusu: indijska sonda v orbiti Marsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Indijska vesoljska sonda je v prvem poskusu uspešno vstopila v orbito Marsa, s čimer se je Indija pri raziskovanju rdečega planeta pridružila elitnemu klubu ZDA, Rusije in Evrope.

Po besedah indijskega premierja Narendre Modija se s tem piše zgodovina. "Drznili smo si seči v neznano in dosegli smo skoraj nemogoče," je v središču indijske organizacije za raziskovanje vesolja (ISRO) na jugu Indije dejal Modi.

Dvajset minut negotovosti Na sedežu organizacije je bilo napeto že navsezgodaj zjutraj. Znanstveniki, med katerimi je bilo tudi veliko mladih žensk, so sedeli pred ogromnim ekranom in sledili sondi.

Približno 20 minut so bili v negotovosti, ko so s sondo Mangalyaan izgubili stik, potem pa so sledili glasni vzkliki navdušenja, ko so dobili potrditev o uspešnem vstopu v orbito.

Ena najcenejših misij do zdaj Sonda Mangalyaan – ime v hindujščini pomeni marsovsko plovilo – je rdeči planet danes dosegla po 10-mesečnem potovanju, dolgem približno milijon kilometrov. Gre za eno najcenejših medplanetarnih misij do zdaj, ki je Indijo stala približno 74 milijonov ameriških dolarjev.

"Kot sem dejal že v preteklosti, je vsota, ki so jo naši znanstveniki porabili za to misijo, nižja od proračunov za hollywoodske filme," je v nagovoru, ki ga je prenašala televizija, dejal Modi.

Pojasnil je tudi, da je bilo od skupno 51 misij zgolj 21 uspešnih, med njimi pa je tudi misija Indije.

Z uspešnimi misijami na Mars se do zdaj lahko pohvalijo le ZDA, Evropa in Rusija, Indija pa je prva, ki ji je to uspelo v prvem poskusu, poroča BBC.

Sonda bo okrog Marsa krožila šest mesecev Indija je sondo uspešno poslala v orbito Marsa, potem ko je pred petimi leti vesoljsko sondo poslala na Luno.

Mangalyaan bo okrog Marsa na oddaljenosti približno 500 kilometrov krožil šest mesecev. Med cilji misije je med drugim iskanje plina metan v Marsovi atmosferi, kar bi podprlo teorijo, da lahko planet omogoča primitivne oblike življenja.

Ne spreglejte