Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
15.21

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

robot Kickstarter tek

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 15.21

5 let, 6 mesecev

Tekajoči robot OutRunner lahko dohiti celo Messija (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najvišja hitrost robota OutRunner s precej nekonvencionalno in malce strašljivo obliko lahko preseže 32 kilometrov na uro, kar pomeni, da povprečnega človeka prehiti brez posebnega napora.

OutRunner je novi glasnik po prepričanju mnogih futuristov neizogibnega prevzema svetovne oblasti s strani robotov. Ne bomo se jim mogli pridružiti, ne bomo jih mogli premagati, zdaj pa se zdi, da jih ne bomo mogli niti prehiteti.

Robot OutRunner na daljinsko upravljanje s šestimi ali dvanajstimi vertikalno postavljenimi nožicami, ki ga lahko v najbolj zmogljivi izvedenki tudi na grobem terenu poženejo v galopiranje pošteno prek 30 kilometrov na uro, je rezultat večletnega dela ameriškega startupa Robotics Unlimited, ki svoj projekt že nekaj časa promovira tudi na Kickstarterju.

Najnaprednejša oblika robotskega teka Izumitelji OutRunnerja so mehaniko robotovega premikanja skopirali kar od narave. Podobno kot večina štirinožnih živali ima tudi OutRunner dva kompleta nog, po enega na vsaki strani plastično-kovinskega telesca. Ker je večina robotove mase skoncentrirane v spodnjem delu osrednje enote, je težišče OutRunnerja nižje od osi vrtenja nog, kar mu zagotavlja stabilnost tudi pri najvišjih hitrostih, obenem pa eliminira potrebo po dragih senzorjih in kompleksnih programskih ukazih, ki bi nadzorovali nagibanje. OutRunner bo kupcem na voljo v različicah Core (6 nožic, najvišja hitrost 16 kilometrov na uro) in Performance (12 nožic, najvišja hitrost prek 32 kilometrov na uro). Oba bo mogoče nadzorovati s priloženim daljincem, izvedenko Performance tudi s pametnim telefonom, in nanju namestiti različne dodatke, kot je videokamera.

Kako hitro tečemo ljudje? Za najhitrejšega človeka ta hip velja večkratni dobitnik zlate olimpijske medalje Usain Bolt, ki je pri teku na 100 metrov dosegel hitrost 44,72 kilometra na uro. Najvišja hitrost povprečno športno aktivnega posameznika praviloma sicer ne preseže 25 kilometrov na uro.

OutRunner bi se precej bolje kot z vrhunskimi atleti kosal s profesionalnimi nogometaši – Lionel Messi, ki igra za FC Barcelono, je ob zadnjem merjenju pospešil do 32,5 kilometra na uro, Real Madridov Cristiano Ronaldo pa je bil še malce urnejši – dosegel je 33,6 kilometra na uro. Za najhitrejšega nogometaša na svetu sicer velja Antonio Valencia (35,1 km/h), ki igra za Manchester United.

Ne spreglejte