Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2014,
21.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

znanost nagrada

Četrtek, 6. 3. 2014, 21.21

8 let

Štipendije v roke biologinji, mikrobiologinji in kemijski tehnologinji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štipendije Za ženske v znanosti gredo letos v roke biologinji Evi Ogorevc, mikrobiologinji Barbari Hubad in inženirki kemijske tehnologije Janji Stergar.

Nocoj so znanstvenice s štipendijo v višini 5000 evrov nagradili že osmič. Nacionalni progam Za ženske v znanosti želi opozarjati javnost in stroko na vlogo žensk v znanosti.

Nacionalni progam želi ženske spodbujati, da ostanejo na znanstveni poti ter z večjo prepoznavnostjo postanejo vzornice mladim dekletom. Letos se je na razpis prijavilo 27 znanstvenic, tri najbolj perspektivne sta izbrala strokovna komisija in nacionalni odbor. Nagrajenke so nocoj poudarile, da jim je nagrada v veliko čast.

Nacionalni program Za ženske v znanosti prispeva tudi k večji prepoznavnosti znanstvenic, k zmanjševanju stereotipov v znanosti, predvsem pa daje priložnost mladim raziskovalkam, da predstavijo svoje delo širši družbi, so organizatorji navedli v sporočilu za javnost.

"V znanosti še vedno prisotna diskriminacija in stereotipi" Partnerji nacionalnega programa Za ženske v znanosti so L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija. Znanstveno odličnost žensk nagrajujejo že od leta 2006. Doslej so s štipendijami nagradili že 22 izjemnih raziskovalk.

Zbrane na nocojšnji prireditvi sta nagovorila tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in predsednik Nacionalnega odbora Za ženske v znanosti in predstavnik Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal. Ta je v nagovoru med drugim ocenil, da je treba v družbi spremeniti percepcijo ljudi, saj sta v znanosti še vedno prisotna diskriminacija in stereotipi. "Čas je, da jih odstranimo. Vem, da je ogromno žensk, ki so odlične znanstvenice, ampak na žalost velikokrat ne dobijo prave možnosti, da bi izstopile iz sence t. i. moškega sveta," je dejal.

Ne spreglejte