Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 5. 2014,
9.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Eurojackpot loterija

Sobota, 17. 5. 2014, 9.10

7 let, 12 mesecev

Srečnež v Žalcu čez noč postal 30. najbogatejši Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V 20. letošnjem žrebanju mednarodne igre na srečo Eurojackpot je bil izžreban rekorden dobitek v vrednosti 28,2 milijona evrov, srečni dobitnik pa je listek s kombinacijo vplačal v Sloveniji.

Dobitnik je listek z izžrebano kombinacijo 9-28-36-42-43 ter dodatni številki 2 in 8 vplačal v Žalcu. Od 28.207.473,90 evra vrednega dobitka bo po plačilu 15-odstotnega davka, ki ga bo prejela občina, kjer ima igralec stalno prebivališče, prejel 23.976.352,82 evra, so sporočili iz Loterije Slovenije.

Srečni dobitnik se bo s tem zneskom zavihtel na 30. mesto na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev. Na prvem mestu s 410 milijoni evrov ocenjenega premoženja kraljuje lastnik Studia Moderna Sandi Češko.

Če bi dal srečnež ta denar vezati slovenskim bankam, ki ponujajo 2,5-odstotno obrestno mero, bi tako mesečno dobil dobrih 50 tisoč evrov obresti.

Občina bo prejela dobre štiri milijone evrov Če ima dobitnik stalno prebivališče v Žalcu, bo občina Žalec prejela dobre štiri milijone evrov. To je kar milijon več, kot je prejela grosupeljska občina, kjer je imel stalno prebivališče zadnji dobitnik Eurojackpota.

Občina Žalec za letos načrtuje 18 milijonov prihodkov, z davkom, ki ga bo plačal dobitnik Eurojackpota, pa bi se jim ti povečali za okoli 23 odstotkov.

Žalski župan Janko Kos je dejal, da se še ne ve, ali je dobitnik v Žalcu samo vplačal listek ali ima v žalski občini tudi stalno prebivališče. "Če se bo izkazalo, da gre za našega občana, mu bomo čestitali. S tako pridobljenim denarjem bomo ravnali preudarno. Gre za izredne prihodke, ki bi jih vključili v letošnji proračun ali naredili rebalans letošnjega proračuna, ki na letni ravni znaša od 18 do 25 milijonov evrov. Sredstva bi namenili za socialo, šolstvo in še kaj drugega," je pojasnil.

To je drugi dobitek jackpot in hkrati rekorden znesek v zgodovini prirejanja iger na srečo v Sloveniji. Do zdaj rekorden dobitek je bil izžreban 6. decembra lani, vreden pa je bil 21 milijonov evrov.

Jackpot je bil do zdaj vplačan 15-krat Igro Eurojackpot prireja 29 prirediteljev iz 14 držav, Loterija Slovenije pa v njej sodeluje od začetka, od marca 2012. Jackpot je bil do zdaj vplačan 15-krat: šestkrat v Nemčiji, trikrat na Finskem, po enkrat na Danskem, Norveškem, Hrvaškem in v Italiji ter dvakrat v Sloveniji.

Tokratni jackpot je peti najvišji dobitek – rekordni jackpot je bil vplačan na Finskem 4. aprila letos in je znašal 57,3 milijona evrov.

Kako poteka igra Garantirani sklad za glavni dobitek jackpot znaša deset milijonov evro, kar pomeni, da je v skladu za glavni dobitek vedno najmanj deset milijonov evrov, narašča pa lahko do največ 90 milijonov evrov.

Žreba se iz dveh bobnov: – iz prvega bobna, kjer so številke od 1 do 50, izžrebajo pet številk, – nato pa iz drugega bobna, kjer so številke od 1 do 8, izžrebajo še dve številki.

Glavni dobitek jackpot (dobitek 5 + 2) imate, če ste pravilno napovedali vseh sedem številk: pet številk iz množice od 1 do 50 ter dve številki iz množice od 1 do do 8. V igri Eurojackpot je kar 12 kategorij dobitkov, navajajo na spletni strani Loterije Slovenije.

Ne spreglejte