SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preživeli iz Auschwitza išče svojega brata dvojčka prek Facebooka

2

termometer

Dvainsedemdesetletni Menachem Bodner je svojega brata dvojčka nazadnje videl v zloglasnem laboratoriju zdravnika Josefa Mengeleja, ko je bil star štiri leta.

Opremljen z dokazi, da je tudi njegov brat preživel, ga je začel iskati prek Facebooka.

Pozabil življenje pred tem Obdobja, ki ga je preživel v Auschwitzu, se Bodner na srečo ne spomni. Vse, kar mu je ostalo v spominu, je grozna bolečina, ki jo je verjetno doživljal, ko je Mengele, znan tudi kot angel smrti, na njem izvajal različne poskuse. Doktor Mengele je bil namreč med drugim obseden z dvojčki in njihovimi značilnostmi.

Skupaj z bolečimi spomini je pozabil tudi življenje, ki ga je imel do takrat, ko je z družino živel na Madžarskem (današnja Ukrajina), pa tudi svoje pravo ime, Elias Gottesmann.

Prepričan, da je del para, je našel dokaze V 68 letih, odkar je zapustil Auschwitz, je bil prepričan, da je del para; da ima brata dvojčka in da on prav tako nekje še živi. Vse do lanskega maja pa ga je mučilo predvsem to, da tega ni mogel dokazati.

Zahvaljujoč navadam nacistov, da dokumentirajo svoje zločine, je ugotovil, da ima brata po imenu Jeno. Najverjetneje je Jeno videti podobno kot njegov brat, prav tako pa na roki nosi tetovažo s številko A-7734.

Ajana Kimron, strokovna rodoslovka iz Izraela, je našla dokaz, da sta bila iz Mengelovega laboratorija izpuščena brata dvojčka; A-7733, Gotesman Elijas (4), in A-7734, Gotesman Jeno (4).

Ustvaril stran na Facebooku Bodner je svojega brata najprej iskal znotraj judovske skupnosti in med nekdanjimi zaporniki Auschwitza v Izraelu. Nato je ustvaril stran na Facebooku, poimenovano A-7734, skupaj s fotografijo dečka in njegove tetovaže.

Stran je imela v 24 urah več kot milijon ogledov, mnogi so ponujali pomoč, denar, informacije, prav tako so izrekali dobre želje in spodbudne besede.

Menachem Bodner je sicer svoje življenje preživel v Izraelu, kjer je delal kot davčni urednik v Tel Avivu in danes govori samo hebrejsko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin