Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
8. 8. 2013,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

voda vročina

Četrtek, 8. 8. 2013, 13.41

8 let

Pomanjkanje vode: ponekod že grozi redukcija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na agenciji za okolje opozarjajo, da je treba spoštovati vse pozive upravljavcev javnih vodovodov k racionalni rabi vode, vendar tega mnogi kljub vsemu ne upoštevajo.

Na agenciji za okolje pojasnjujejo, da so gladine podzemnih voda večinoma še v območju poletnega povprečja. Podpovprečne razmere so le na posameznih območjih Ljubljanske in Celjske kotline, vendar po njihovih besedah še ni doseženo nizkovodno stanje, ki bi opozarjalo na bližnjo nevarnost prehoda v hidrološko sušo podzemnih voda. Nekoliko pod povprečjem so sicer tudi zaloge podzemne vode v kraških vodonosnikih, vendar kratkoročno ne pričakujejo izrazitejšega zmanjšanja pretokov izvirov z obsežnejšimi zaledji. "Presahnitve se lahko pojavijo pri šibkejših izvirih z manjšimi hidrološkimi zaledji, kar nekaterim lokalnim vodovodom lahko povzroča težave pri zagotavljanju količin pitne vode. Kljub meteorološki napovedi brez obilnejših padavin pa kratkoročno ne pričakujemo večjih težav glede podzemne vode. Treba pa je dosledno upoštevati vse pozive upravljavcev javnih vodovodov k racionalni rabi vode, da bi preprečili motnje v oskrbi, ki bi se lahko pojavile v posameznih vodovodnih distribucijskih sistemih zaradi povečane rabe," so še zapisali.

Na področju Kopra še brez težav

V občini Kočevje se pojavljajo težave s pomanjkanjem pitne vode na vodovodnih sistemih Borovec, Polom in Brezovica. Nemoteno oskrbo s pitno vodo na teh sistemih trenutno zagotavljajo z interventnimi dovozi pitne vode s pomočjo avtocisterne. "V omenjenih krajih je bilo izdano tudi opozorilo oziroma omejitev oskrbe s pitno vodo, vendar pa jo krajani ne upoštevajo oziroma se voda porablja neracionalno in pretirano. V naslednjih dneh in tednih se pričakuje stopnjevanje težav pri oskrbi ravno na teh treh krajih," so izpostavili.

Iz Rižanskega vodovoda Koper so nam sporočili, da je kljub vročinskemu valu dnevna poraba, ki je glede na zimsko porabo zdaj za 40 odstotkov večja, primerljiva s porabo preteklih let v poletnem obdobju, zato sklepajo, da uporabniki, kljub vročini, racionalno trošijo pitno vodo. Dodajajo, da glede na razpoložljivo izdatnost vodnih virov ne pričakujejo pomanjkanja pitne vode na njihovem območju.

"Lahko pride do še večjega pomanjkanja vode"

Na ptujskem vodovodu pravijo, da na njihovem področju, ki zajema 17 občin, vode s hidrološkega vidika še ne primanjkuje, problem pa predstavlja visoka poraba vode in transportne razdalje do oddaljenih in višje ležečih krajev.

Pojasnjujejo, da je na njihovem območju v veljavi prepoved uporabe vode iz javnega vodovodnega omrežja za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, za pranje avtomobilov, za polnjenje bazenov, za polivanje cestišč in poti ter za polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda. Če se bodo visoke temperature nadaljevale in ne bo padavin, pričakujejo še večje pomanjkanje vode.

Težave na področju Tolmina, na Goričkem in v Slovenskih goricah

"Komunala Tolmin vozi vodo na vodovod Sela nad Podmelcem. Omejitve so na vodovodnih sistemih Stržišče, Gorenji Log in Tolminski Lom, kjer lahko ob nadaljevanju sušnega vremena pričakujemo redukcije. Prav tako bodo ob nadaljevanju sušnega vremena nastali problemi na vodovodnem sistemu Šentviška gora," so nam sporočili iz Tolmina.

Na murskosoboški komunali pravijo, da v tem trenutku še ne čutijo pomanjkanja vode in da omejitve še niso potrebne, saj je bila podtalnica spomladi dovolj visoka, ob tem pa poudarjajo, da vozijo vodo v občine Rogašovci, Grad in Moravske Toplice, kjer imajo večje težave s pomanjkanjem vode.

Obvestilo za skrbno ravnanje z vodo so na mariborskem vodovodu izdali za območje Slovenskih goric, kjer zaradi izjemno velike porabe vode in cevovodov premajhnih profilov ob večerih prihaja do težav z oskrbo. "Večji težave so na območju Kozjaka, kjer so lokalna vodna zajetja zaradi suše usahnila. Na to območje so voda dovaža z gasilskimi cisternami. Tukaj velja prepoved porabe vode za zalivanje vrtov in zelenic, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov," so še zapisali.

Ne spreglejte