Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
14.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mars kamera fotografija

Nedelja, 16. 6. 2013, 14.00

5 let, 2 meseca

Nasa predstavila "oči" Radovednosti (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vesoljski raziskovalni robot Radovednost že skoraj leto dni potuje po Marsu, raziskuje njegovo površino in jo evidentira. Ameriški znanstveniki so v video posnetku predstavili opremo, ki to omogoča.

V zadnjih mesecih je svetovno pozornost pritegnil rover Radovednost, ki od avgusta lani preučuje površje rdečega planeta. Fotografiranje in snemanje mu omogoča sistem sedemnajstih kamer, ki lahko dela tako barvne kot črno-bele fotografije, odvisno od vloge posamezne kamere.

Na koncu roke Radovednosti je kamera, ki je sposobna barvnega fotografiranja v visoki ločljivosti. Spet druga kamera je zadolžena za večino geološkega dela. Štiri kamere na sprednjem in zadnjem koncu vozila opozarjajo na morebitne nevarnosti.

Kamer je še več, vsaka pa ima svojo specifično nalogo. Zakaj so nekatere sposobne fotografirati v barvah, druge pa ne? Justin Maki, vodilni Nasin inženir na področju tovrstne opreme, pojasnjuje, da so nekatere kamere zgolj črno-bele, ker je to dovolj, da rover z njimi zazna "skale in druge ovire". Naloga barvnih kamer je, da znanstvenikom posredujejo informacije o tleh in kamenju na Marsu.

Tudi kamera, zadolžena za posnetke v visoki ločljivosti, pa je dejansko precej skromna glede na današnje standarde fotografije, saj z ločljivostjo med enim in dvema megapiskloma precej zaostaja celo za modernimi mobilnimi telefoni, kaj šele napredno fotografsko opremo.

To je posledica dveh pomembnih dejavnikov. Prvič, misijo Radovednost je Nasa začela pred dobrimi desetimi leti, ko je bila tehnologija še na precej nižji ravni. Drugi in najverjetneje pomembnejši razlog pa gre iskati v tem, da je pasovna širina iz Marsa omejena, prenosi pa ne smejo presegati 32 megabajtov podatkov.

Rover Radovednost je z desetimi znanstvenimi instrumenti sicer najbolj napreden robot, ki jih je človeštvo poslalo na kakšen drug planet. Poleg preučevanja tal pa išče tudi fizične dokaze, ali je na Marsu kdaj obstajalo življenje. Ameriška vesoljska agencija je sicer napovedala, da namerava prvo človeško misijo na Mars poslati po letu 2030.

Ne spreglejte